Lukijoilta

Kirjoittajavieras Hilkka Pulli:
Piiri pieni pyörii

Itäisen Turun asukkaat odottavat Varsinais-Suomen tavoite 2-ohjelma 2000 - 2006:lta paljon. Alueella on järjestetty useita tilaisuuksia, joissa asiantuntijat ovat selvittäneet kuulijoille, mitä hyvää tämä ohjelma pitää sisällään. Mitä se omille kotikulmille tuo, että asukkaat voisivat alkaa kantamaan korsiaan kekoon yleisen viihtyvyyden lisäämiseksi.

Myös yksityisille yrittäjille on valotettu mahdollisuuksia päästä näiden EU-tukien piiriin. Niinpä sitten onkin innolla perustettu useita toimikuntia ja piirejä pohtimaan, millä konstilla ja mihin tarkoitukseen tuota EU-rahaa saataisiin heltiämään itselle. Eivätkä innokkaimmat mukanaolijat ole edes perillä siitä, että aina jokaisen hankkeen toteutukseen tarvitaan kosolti omaakin rahaa. Kaikki raha kun heidän mukaansa vain tulee sieltä EU:sta niin, ettei työryhmien tehtäväksi jää paljonkaan muuta kuin vain pähkäily, mihin tilille ropisevat rahat käytettäisiin.

Tavoite 2 -ohjelmaa rahoitetaan Euroopan unionin ja kansallisin varoin. EU:n rahoitus koostuu kahdesta rakennerahastosta: Euroopan aluekehitysrahastosta ja Euroopan sosiaalirahastosta. Tuki edellyttää aina kansallista rahoitusta, josta huolehtivat eri ministeriöt ja niiden alainen piirihallinto, maakuntaliitto, kunnat, yritykset ja muut yksityiset tahot. Tuki vaihtelee 50-70 prosentin välillä hanketyypistä riippuen, kerrotaan asiaa valaisevassa tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Varissuolla on muutaman viimeksi kuluneen vuoden aikana kunnostettu kaupungin omistamia vuokrataloja suurella rahalla. Mutta jostain syystä kukaan ei oikein tiedä, mistä rahat remontteihin on saatu. Tulevat mistä tulevat.

Talojen asukkaita itse remontit eivät onneksi ole pahemmin haitanneet, sillä he ovat päässeet muuttamaan tilapäisasuntoihin korjaustöiden ajaksi. Mutta kuinkas ollakaan, kun he myöhemmin ovat palanneet uudistuneisiin koteihinsa, he ovatkin joutuneet kokemaan karvaita pettymyksiä. Remonteista johtuen asuntojen vuokrat ovat nyt nousseet niin paljon, ettei heillä enää olekaan varaa maksaa omavastuuosuuksia. Joten sensijaan, että he voisivat alkaa nauttia hienoista asunnoistaan täysin siemauksin, heidän on alettava etsimään halvempia ja varustelutasoltaan vaatimattomampia asuntoja.

Ketä hyödyttämään tämä EU-rahasampo oikein on rakennettu? Ei ainakaan yksityisiä kansalaisia varten. Vähävaraisten kaupunkilaisten kustannuksella on alettu keinotella jo tälläkin sektorilla, vaikka samoilla tukimarkoilla, joilla tätä kurimusta nyt luodaan, kyettäisiin saamaan niin paljon hyvääkin aikaan.

On selvää, että maksukykyisiä asukkaita tyhjilleen jäävät asunnot alkavat kiinnostaa vasta sitten, kun lähiön yleisilme on saatu kohennettua, juopot ja muut alueen saastuttajat poistettua liikekeskuksen kulmilta ja yleisten kulkuväylien laidoilta.

Niinpä sekin on selvää, että välinpitämättömyys omasta elinympäristöstä verottaa yhteiskuntaa paljon laajemmin ja ankarammin kuin viihtyisyyden ja järjestyksen ylläpitäminen.
Kirjoittaja on turkulainen freelance-toimittaja.