Lukijoilta

Kun järki loppuu - kädet käyvät!

TS/Riitta Salmi<br />Vinkkinä kouluterveydenhuollolle ja kouluille: julkiselle paikalle auringonkeltainen kirjelaatikko, jonne oppilas voi nimettömänä kirjoittaa vakavasti otettavan viestin pahasta olostaan ja kiusatuksi tulostaan tai ihan mistä vaan, sanoo kirjoittaja.
TS/Riitta Salmi
Vinkkinä kouluterveydenhuollolle ja kouluille: julkiselle paikalle auringonkeltainen kirjelaatikko, jonne oppilas voi nimettömänä kirjoittaa vakavasti otettavan viestin pahasta olostaan ja kiusatuksi tulostaan tai ihan mistä vaan, sanoo kirjoittaja.

Julkisuuteen on tullut keskustelun aiheeksi - kun opettajalle halutaan oikeus jopa voimankäyttöön - työryhmän esitys häirikköoppilaan saattamiseksi parempaan kuriin, jota ihmettelen ja jota en tule hyväksymään yhdistykseen tulleiden koulukiusaamistapausten kuvausten pohjalta.

Tulen antamaan asiasta oman kannanottoni Maija Raskille.

Mielestäni on syytä muistaa, että opetustapahtuma on ennenkaikkea vuorovaikutustapahtuma eikä ole syytä unohtaa - sellainen luokka kuin luokanvalvoja, sellainen koulu kuin rehtori jne.

Ei ole olemassa häiriintyneitä oppilaita - on vaan häirittyjä oppilaita ja jos tällaista oppilasta lisärangaistaan, hänen on syytäkin ruveta riehumaan. Se on pikemminkin terveyden kuin sairauden osoitus!

Kun ja jos oppilas käyttäytyy luokassa levottomasti, syynä voi olla hänen unenpuutteensa, johon voivat olla syyllisiä tappelevat ja riitelevät naapurit tai vanhemmat, pahoinpitely oppilasta itseään kohtaan tai toiseen vanhempaan kohdistuvana (joka on yhtä haavoittavaa), jatkuva juhlinta, yleinen lapsen laiminlyönti ja välinpitämättömyys, seksuaalinen ahdistelu jne. Kuinka tällaisessa elämäntilanteessa elämään joutuva oppilas voisi voida hyvin? Tämä kysymys ei itsestäänselvyydessään kaipaa edes vastausta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Opettajaa ei ole rokotettu ja kyllästetty viisaudella ja lempeydellä testeistä puhumattakaan - mistähän moinen harha?

On paljon kiusaavia opettajia, jotka provosoivat oppilaita kiusaamaan toinen toisiaan myös oheisviestinnällään, mutta myös puuttumattomuudella kiusaamistapahtumaan, jolloin muut saavat viestin, näin saa tehdä! Ja on opettajia, jotka käyttävät oppilaita hyväkseen seksuaalisesti ja vaientavat oppilaan puhumattomaksi. Myös opettajan seksistinen käyttäytyminen oppilasta kohtaan saa saada aikaan raivon puuskan ja räävittömän kielenkäytön vastineeksi, eikä silloin ole oikein että oppilasta rangaistaan.

Ei kai nyt sentään kivikaudelle siirrytä?

Yhdistyksessä on valitus kahdeksasta opettajasta, mikä on tasan kahdeksan liikaa!

Oppilaitoksissa pitää olla valistunut rehtori ja kouluterveydenhuolto riippumattomana - silloin ongelmaa ei ole tai se on vähäisempi. Oppilaiden täytyy uskaltaa puhua itseä ahdistavista asioista - tiedottaminen auttaa.

Terveet rehtorit ja opettajat ottavat oppilaansa huomioon terveesti, puolueettomasti ja aidosti, jolloin oppilailla on mahdollisuus parempaan huomiseen - ympäristöstään ja vanhemmista huolimatta.

Ei kukaan oppilas voi huonosti huvikseen!

Keskustelin erään viisaan poliisin kanssa ja hän totesi; on se kumma, että jotkut poliisit ovat jatkuvasti kahnauksissa asiakkaittensa kanssa ja toiset eivät koskaan...
Leena Muranen
Vastuullinen Vapaus ry