Lukijoilta

Rahaa vai rakkautta

Nimimerkki Ria kirjoitti tällä palstalla otsikolla "Turun kahdet kasvot" (TS 2.7.): "Turussa minulla on aina tunne, että kaikesta täytyisi maksaa - hymystäkin. Ihmiset puhuvat vain rahasta. Miksi ei koskaan rakkaudesta?"

Kun Suomessa vuonna 1987 tuli voimaan uusi avioliittolaki, lennätettiin tänne englantilainen avioliittotutkija ja lakinainen Susan Atkins, tuolloin 35-vuotias, kommentoimaan uutta avioliittolakiamme.

Hän ihmetteli juuri samoja asioita kuin 2.7.2000 nimimerkki Ria. Susan Atkins ei täysin käsittänyt, miksi uudessa avioliittolaissamme puhutaan niin paljon rahasta ja omaisuudesta. Onko omistaminen niin tärkeä asia, että se menee yli kaiken muun, kysyi Susan Atkins ihmetellen.

Missä ovat pykälät väkivallasta avioliitossa? Miksi ei ole riviäkään luottamuksen puutteesta, vaikeuksista, avioliiton rutiinien jakamisesta, jatkuvasta nalkuttamisesta, huonosta käyttäytymisestä toista aviopuolisoa kohtaan tai toisen aliarvioimisesta, vaikka laki tarkoin määrää omaisuudesta ja rahasta.

Ja onhan naisiin kohdistunut väkivalta aikamoista, kun taannoin radion uutisista kuulin, että 40 000 naista joutuu vuosittain kodeissa pahoinpitelyn kohteeksi. Huh, huh.
Tarmo Laine