Lukijoilta

Rakennusten sopivuus katukuvaan
mietittävä etukäteen

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Kirjoittaja ei tuomitse heti kättelyssä Turun kauppahallin suunniteltua elokuvakeskusta, mutta toteaa, ettei se saisi olla liian massiivinen.
TS/Ari-Matti Ruuska
Kirjoittaja ei tuomitse heti kättelyssä Turun kauppahallin suunniteltua elokuvakeskusta, mutta toteaa, ettei se saisi olla liian massiivinen.

Tässä vähän kommentteja päätoimittaja Ari Valjakan kirjoitukseen Saamatonta kaupunkisuunnittelua (TS 18.6.). On totta, että Pohjolan talon rakentaminen muutti aikoinaan Turun kauppatorin ilmettä. Se ei kuitenkaan sijaitse aivan torin laidassa eikä ole häiritsevin tekijä torikuvassa ainakaan niille, jotka ovat muuttaneet Turkuun vasta Phoenix-rakennuksen purkamisen jälkeen.

Kolme muuta rakennusta sen sijaan rumentaa torin maisemaa. Entinen KOP-kolmio riitelee ympäristönsä kanssa terävine kulmineen, ja Postipankin talo ja Kultatalo ikkunariveineen tekevät vaikutelman kuin Silja Europa olisi parkkeerannut torille. Sääli, sääli, kun niiden alapuolella ovat hienot ÅST ja apteekkitalo ja yläpuolella Aurakadun varrella kaunis jugendrakennus. Oli vaativa tehtävä suunnitella näiden väliin sopivat uudisrakennukset. Arkkitehti ei nähtävästi vilkaissutkaan sivuille. Varmaan siihen aikaan ajateltiin, että seuraavaksi puretaan muukin kortteli ja saadaan katukuvasta nykyaikainen. On vaikea kuvitella, miten rakennuksia nyt jälkeenpäin voisi saneerata ympäristöön sopivammiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hamburger Börsin hahmoa suunniteltaessa on otettu hyvin huomioon vanhan Turun Vanun rakennuksen muoto ja saatu aikaan yhtenäinen korttelikuva.

Muuten, Turun huonoihin ratkaisuihin, joita Eeva-Maija Viljo on listannut, täytyy ottaa myös Piispankadulta ÅA:n kaksi betonilaatikkotaloa, jotka eivät mitenkään sovi piispantalon läheisyyteen.

En menisi suoralta kädeltä tuomitsemaan elokuvakeskussuunnitelmaa. Kaikki riippuu siitä, saadaanko se sovitettua ympäristöönsä. Sen pitäisi hakea muotonsa hallin ja Koulun ratkaisuista, vaikka materiaalit olisivatkin erilaisia. Se ei myöskään saisi olla niin massiivinen, että halli lytistyy KOP-kolmion ja sen väliin. Voi olla, että suunniteltu kuutiomäärä on liian suuri ajatellulle tontille.

Posankka saisi olla lähempänä kylpylää, koska se muistuttaa lasten muovisia ammeleluja. Moottoritien kyljessä se vaikuttaa vieraalta linnulta.

Kun pysäköintiruutuja maalataan torin alle tulevaan parkkihalliin, pitäisi ottaa huomioon sellainen yksityiskohta kuin vinopysäköinti. Wiklundin parkkihalli on aina täynnä, koska siellä paikat ovat vinosti ja niihin ja niistä on helppo ajaa. Anttilan halliin mennään vain, jos Wiklundille ei mahdu, koska siellä saa pujotella ahtaassa pylväikössä suorakulmaisille parkkiruuduille. Tässä voi olla syy myös Eskelin parkkitalon vajaakäyttöön. Jokin vähäiseltä tuntuva yksityiskohta voi olla ratkaiseva, kun autoilija valitsee pysäköintipaikkansa.
Tuula Puro