Lukijoilta

Hoitotyöntekijöilläkin oikeus kunnon palkkaan

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajalle on turvattu kultainen vanhuus 57-vuotiaana. Asianomaisen kannalta tämä on varmasti hyvä päätös enkä kirjoituksellani haluakaan hänen mieltään pahoittaa, mutta silti en malta olla kysymättä, mitähän 2,6 miljoonalla markalla olisi mahdollisesti saatu aikaan köyhyyskyykyssä kipristeleville sosiaali-ja terveysaloille.

Hoitajia lisää ulkoiluttamaan vanhuksia, jotta vanhukset edes kerran vuodessa näkisivät auringon, sijaisia sairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastoille syöttämään ja pesemään potilaita, turvamiehiä poliklinikoille turvaamaan hoitajien työrauhaa, avoterveydenhuoltoon resursseja kotipalveluun, mielenterveys- ja päihdehuoltoon. Nykyisinhän siellä vaeltaa väsynyt, ikääntynyt hoitajalegioona tehden parhaansa, työmäärän ylittäessä aikoja sitten kipukynnyksen.

Suomi pullistelee koko historiansa pulskimmassa kunnossa. Kyse on vain siitä, kuinka taloudellinen hyvinvointi halutaan jakaa. Hoitotyöntekijöiden lähes kymmenen vuotta kestänyt takaa-ajo, syyllistäminen ja henkinen raiskaaminen on ällistyttävää. Uskokaa tai älkää, mutta hoitajat eivät ole kalliita, vaan vastuullisia, ammattinsa osaavia asiantuntijoita, joilla on oikeus palkkaansa kuten muillakin työtä tekevillä kansalaisilla. Nyt onkin lähdettävä keskustelemaan avoimesti, kuinka monta tuhatta hoitajien kuukausipalkkaa on nostettava, että hoitajat tulevaisuudessakin jaksaisivat hoitaa sairautemme, kuunnella huolemme ja pyyhkiä pyllymme.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toivon, että jokainen yhteisistä asioista päättävä katsoisi tehtyjen päätösten irvokkaaseen peiliin ja tutkisi itseään kysyen, voiko vielä kulkea paikkakuntansa katuja ihmisiä silmiin katsoen, nukkuuko yönsä rauhassa ilman painajaisia, vai vellooko edessä hoitajien surulliset väsyneet kasvot, vanhusten hampaattomat suut vaiko huumenuorten laajentuneet pupillit.

Mikäli teillä yhteisistä asioista päättävillä on edes pienikin epäselvyys siitä, mille terveys-ja sosiaalialan työyhteisöt nykyisin näyttävät, pyydän teitä kohteliaimmin tulemaan työskentelemään kanssani vaikka vain viikoksi. Sen jälkeen esitän teille kysymyksen: tekisittekö te nykyisellä hoitajan palkalla hoitotyötä ?
Liisa Salmenperä,
psykiatrinen esh, THM, sosiaali-, opetus- ja terveysalan
työyhteisökouluttaja, työnohjaaja,
Muurla