Lukijoilta

Valvovatko konsulit

Vanhat roomalaiset sanoivat: "Valvokoot konsulit!" Vuoden toimintakauden jälkeen he joutuivat mittaamaan kannatuksensa, meillä se tapahtuu valitettavasti neljän vuoden välein.

On masentavaa, että Turun kaupungin asianomaisessa lautakunnassa - siis luottamusmiesten toimesta - päätettiin puoltaa viihdekeskusta Kauppahallin viereen. Kenen etu tämä rakennus on? Elokuvateatterin omistajan, ravintoloitsijan? Keskustan elävöittämisen nimissä tuntuu menevän läpi mitä hyvänsä, mutta ei oleellista asiaa jokapäiväisen elämän helpottamiseksi.

Tuntuu olevan helppoa ahdistaa Kauppahalli kuoleman partaalle, mutta ei sallia järkeviä suunnitelmia keskustan pysäköinnin järjestämiseksi. Uusi ravintola, muutama uusi elokuvateatteri ei muuta keskustaa elävämmäksi. Kehotan päättäjiä laskemaan, kuinka monta ravintolaa jo on puolen kilometrin säteellä Kauppahallista.

Kaupunkikuvan kannalta on oleellista arkipäivän toiminta. Käymme ostoksilla, pienilläkin, säännöllisesti omiksi tuntemissamme liikkeissä. Kaupungissa asuminen ei voi tarkoittaa vain iltaisin huvittelemista jossain muualla kuin kotikulmilla. Keskustassa tuntuu kaikki olevan sallittua, kaupunkielämän nimissä. Kaupunkikulttuurille on vierasta ylimielisyys, roskaaminen, metelöiminen, toisen elämän tietoinen häiritseminen.

Kenen ehdoilla Turun luottamusmiehet muovailevat kaupunkikuvaa? Luottamusmiehet eivät ole ylittäneet valtuuksiaan. Kysymys on jostain muusta. Kulttuuriasenteista.
Pirkko-Liisa Järvelä