Lukijoilta

Eritasoista hoitoa
kielen perusteella?

Turussa ortopedisten sairauksien hoito on päättäjien välinpitämättömyyden vuoksi laiminlyöty, tästä saamme lukea lähes päivittäin. Lehtitietojen mukaan turkulainen potilas voi joutua odottamaan leikkaukseen pääsyä jopa seitsemän vuotta. Sellainenhan on potilaan pilkkaamista!

Ympäristökunnissa asiat ovat paremmin, mutta myös Turussa on eräs etuoikeutettu vähemmistöryhmä, joka pääsee osalliseksi leikkaushoidon palveluista muita joustavammin ja nopeammin. Kyseessä on Turun ruotsinkielinen väestöryhmä, joka voi äidinkielensä perusteella saada terveyskeskuksesta lähetteen Turunmaan sairaalaan. Turunmaan sairaalassa tehdään myös tekonivelleikkauksia eivätkä jonot ole pitkät. Tiettävästi leikkauksetkin onnistuvat hyvin, vaikka kyseessä ei ole mikään osaamiskeskus vaan pieni ja kodikas sairaala.

Eräs tuttavani onnistui saamaan lähetteen Turunmaan sairaalaan, mutta lähete palautettiin, koska potilaan äidinkieli oli väärä. Nyt häntä odottaa vuosien jonotus Kirurgiseen sairaalaan. Menettely ei kuulemma ole poikkeuksellinen vaan takana on kaupungin terveyslautakunnan hallinnollinen päätös.

Ruotsinkielisten hyvää kohtelua ei sinänsä pidä kadehtia, mutta ei voi olla oikein, että kaupungissa asukkaat saavat eritasoista hoitoa kielipoliittisin perustein. Toisaalta palvelua omalla äidinkielellä tulee saada missä tahansa sairaalassa. Eivätkö Kirurgisen sairaalan ortopedit osaa puhua ruotsia?
Kielipuoli potilas