Lukijoilta

Väsymys viinaa pahempi
haitta liikenteessä?

TS/Riitta Salmi<br />Poliisin pitäisi puuttua puhallusten ohessa myös autonkuljettajan vireystilaan, sanoo kirjoittaja.
TS/Riitta Salmi
Poliisin pitäisi puuttua puhallusten ohessa myös autonkuljettajan vireystilaan, sanoo kirjoittaja.

Selvänä rattiin on toki itsestäänselvyys, mistä ei pidä tinkiä yhtään, mutta mielestäni väsynyt kuljettaja on vaarallisempi liikenteessä kuin alle puolen promillen humalassa oleva kuljettaja.

Kuljettajan työuupumista, väsymistä ja pitkän yhtämittaisen ajamisen tuomaa "sokeutumista" äkillisiin tilanteisiin vähätellään suhteessa alkoholipromilleihin veressä.

Yhteiskunnan ja poliisin pitäisikin puuttua enemmän puhallusten ohessa kuljettajan vireystilan mittaamiseen jonkinlaisella "väsymetrillä" .Vireystilan luotettava mittaaminen olisi toki hankalaa ja lisäisi poliisin työtä jo nyt pahoin alimittaisilla määrärahoilla.

Rangaistus rattijuopumuksesta ei ole oikeassa suhteessa autoilijan krooniseen väsymykseen verrattuna. Suomalainen Perus-Pentti saa väsyneenä ajaa irtipoikki liikennepylväät, valot ja merkit niitä auton perässä roikottaen, mutta vasta puolen promillen humala tekee hänestä varsinaisen tieliikennerikollisen, vaikka suurimpana peikkona takana on kuitenkin väsymys.

Poliisi pysäyttää autoilijan, kirjaa tapahtuman ja antaa väsyneen autolijan jatkaa edelleen matkaa, koska hän oli vain väsynyt, mutta ei humalassa?
Pasi Niittymäki
Poliisipiirin neuvottelukunnan jäsen
Maskun kunnanvaltuutettu