Lukijoilta

Alinopeuskin on
riski liikenteessä

Kommenttina ylikonstaapeli Häntin kirjoitukseen (TS 26.5.) toteaisin, että totuus on, että nopeuden kasvu lisää onnettomuuksia ja näistä aiheutuvien haittojen määrää. Siitä olen yhtä mieltä. Mutta samalla ajatusmallilla - kun pudotetaan yleisrajoitus teillämme 60 km/t, niin kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä putoaa rajusti, 40 km/t todennäköisesti lähes nollaa kuolleiden määrän.

Valitettavasti joitakin uhrauksia joudumme tekemään yhteiskunnan toimivuuden hyväksi, halusimme tai emme. Totuus myös on, että tien päällä joutuu moni leipänsä tienaamaan. Ajaessani 1 000 km keskinopeudella 80 km/t aikaa kuluu 12,5 tuntia tai 70 km/t 14,28 tuntia. Eroa siis lähes kaksi tuntia. Kukahan maksaisi minulle palkan tästä ajasta, kun en sitä voi ottaa valtion budjetista (veroista ja ylinopeussakoista) kuten poliisi.

Myös alinopeus on suuri riskitekijä lisäten mm. tarpeettomia ohituksia. Onkohan joku saanut huomautuksen, puhumattakaan sakon moisesta rikkeestä? Tuskin. Ylinopeussakon saaneita tunnen useitakin.

Jos poliisi kyttäisi rattijuoppoja, autovarkaita, huumevälittäjiä ym. samalla tehokkuudella kuin ylinopeuksia - tulokset voisi olla toisin. Joskin rahaa tulisi suoranaisesti valtion kassaan vähemmän, mutta yhteiskunnan kokonaiskulut voisivat jopa laskea. Ajettuani lähes kaikissa Euroopan maissa, en ole tavannut vastaavaa ylinopeuksiin puuttumista muualla kuin pohjolassa.

Taajamissa voisi valvontaa vaikka lisätä kevyen liikenteen turvallisuuden lisäämiseksi.
Rauno Luotonen