Lukijoilta

Paraisten luonto pian mennyttä?

Paraista markkinoidaan ja mainostetaan luonnonläheisenä, vehreänä kaupunkina. Mutta voiko kaupunkimme erityisluonne säilyä?

Urheilukenttiä, golfkenttiä, jäähalleja (vaan ei uimahallia), karmean näköisiä marketteja. Surkuhupaisa lähes puuton pläntti nimeltä Keskuspuisto. Siitäkin oli tarpeen leikata iso osa - kuinka ollakaan - urheilukentäksi.

Rakennuskiellon purkaminen Kirjalassa enteilee saaren luonnon pirstomista pala palalta.

Hessundissa ei riittänyt entinen Naviren teollisuuslaitos. Viistosti vastapäinen maisema meni pilalle, kun sinne rakennettiin laaja kalakoulukompleksi, joka asfalttitien kera tuhosi miellyttävän ulkoilureitin.

Norrbyn alue näyttää kaukaa katsoen metsäiseltä. Silmänlumetta: aluetta halkovat autotiet ja täplittävät toinen toistaan kolhommat teollisuuspytingit. Alueelta kantautuu ajoittain helvetillistä melua.

Naviren eteläpuolella sijaitsee metsä, josta löytyy jopa aitoa luonnonpohjaista tietä, jolla on hyvä kävellä. Siellä on puuston aiemmasta "talousmetsänhoidosta" huolimatta voinut käydä virkistäytymässä, rentoutumassa, nauttimassa suhteellisesta luonnon rauhasta. Siellä on kävelty, lenkkeilty, niin koiralliset kuin koirattomat, käyty sienessä ja marjassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällä metsäisellä alueella asustaa myös runsaasti monenlaisia eläimiä. Ainakin hirviä, kettuja, jäniksiä on sattunut vastaan. Siivekkäitä ties kuinka monta lajia.

Nyt tämä alue aiotaan tuhota. Teollisuutta, teitä, parkkipaikkoja. Linnuilta viedään pesimispaikat, muut eläimet ajetaan kuolemaan autojen alle.

Ja meiltä veronmaksajilta riistetään mahdollisuus liikkua metsässä, minkä tärkeyden mielenterveydelle luulisi olevan Paraisten päättäjienkin tiedossa. Meillä kaikilla kun ei ole kesämökkejä kaukana saaristossa.

Onko tarkoitus tehdä vähitellen koko kaupungista teollisuuskylä? Tiedoksi Paraisten päättäjille: melukin on saastetta. Ei ole olemassa teollisuutta, joka ei saastuttaisi ympäristöä tavalla tai toisella.

Kaupunginjohtaja on haikaillut rakentamattomien tonttien perään. Eivätkö saariston vanhat maisemat ole juuri sitä rikkautta, joka pitäisi säilyttää paitsi nykyisille, myös tuleville sukupolville? Kerran turmeltu on peruuttamattomasti turmeltu.

Hyvät paraislaiset, herätkää vastarintaan, jos saariston luonto on teille kallis!
Helka Levänen