Lukijoilta

Toinen käsittely oli ratkaiseva

Toivo Sannikka kysyi kirjoituksessaan (TS 26.4.), onko hänellä väärä pöytäkirja kansaneläkkeen pohjaosan leikkauksesta viime vaalikaudelta. Tähän on helppo vastata, että on. Vuosiluvun hän jo kirjoituksessaan korjasi (TS 28.4.), mutta varsinainen asia jäi korjaamatta, joten teen sen tässä lyhyesti. Olin ainut varsinaissuomalainen, joka Timo Järvilahden lisäksi äänesti kyseiselle, perustuslain vastaiselle leikkaukselle ei.

Toivo Sannikka, mutta erityisesti hänen "taustakonsulttinsa" tietävät, että lain sisällöstä päätetään lakiesityksen (lakipaketin) toisessa käsittelyssä. Siinä ratkaistaan lain sisältö kaikilta osin, eikä sitä voi kolmannessa käsittelyssä muuttaa miltään osin. Jos paikalla olisi ollut ei-äänestäneiden enemmistö, leikkaus olisi jäänyt tekemättä. Poissaolijoiden määrä ratkaisevassa äänestyksessä oli poikkeuksellisen suuri, asian kipeydestä johtuen.

Miksi sumutus sai viime vaalitaistelun aikana vallan?

Syy on yksinkertainen. Harva äänestäjä on pintapuolisestikaan tutustunut eduskunnan työjärjestykseen ja perustuslain asiaa koskeviin kohtiin. Minunkin on tunnustettava, että valtiosääntöoikeuden ylimmän arvosanan yliopistossa suorittaneena en tuntenut asiaa eduskuntauraa vuonna 1987 aloittaessani. Äänestäjänä olisin ollut "uunotettavissa" itsekin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tässä yhteydessä on syytä kahdentoista vuoden eduskuntakokemuksella (eduskuntaryhmien kokoukset ovat suljettuja) sanoa suoraan, miksi punamultayhteistyö loppui, eikä merkkiäkään sen uudelleen käynnistymisestä ole. Syy on keskustaeliitin politiikan tekotavassa, joka poikkeaa demarien ja kokoomuksen tavasta tehdä politiikkaa. Tupailtojen kruunaamaton kunkku, keskustan entinen puoluesihteeri Seppo Kääriäinen sanoi aikanaan, että "keskustalla on ylivertainen poliittisen osaamisen taito".

Johtavien keskustapoliitikkojen taito karkotti Suomen keskustan hallituksesta vuonna 1987. Vihan vimma ja inho johtavien demaritovereiden ja toverittarien kohdalla on entisestäänkin voimistunut ja sama tauti on tarttunut nyt myös Vasemmistoliittoon. Parhaiten

kepuviha näkyy Paavo Lipposen keskustaan kohdistuvista purkauksista.

Veikko Vennamo, Urho Kekkosen ohella ylivertainen suomalaisen politiikan tuntija sanoi aikanaan, että politiikassa 99 prosenttia on henkilökohtaisia tunteita ja yksi prosentti asiaa. Itse olen aina pitänyt kepua heikompana vastustajana kuin kokoomusta, mitä tulee työttömän toverin ja leipäjonoissa viruvan puolustamiseen.
Heikki Rinne, sd
Nousiainen