Lukijoilta

Kyse ei ole
rahastuksesta

Jeesuksen kutsu: "Sallikaa lasten tulla minun luokseni" on toki edelleen kirkon keskeisintä sanomaa ja toiminnan ohje. Sen voimme todeta seurakuntien todella upeasta päiväkerhotoiminnasta ja perhekirkoista, jotka vetävät kirkkosalit täyteen. Lasten mukana Jeesuksen kutsua noudattavat monet isätkin.

Syksyllä äidiksi tuleva T.Huntus ihmettelee, miksei hänen lastaan kasteta (TS 1.3.). Eikö kirkko enää toimikaan Jeesuksen tarkoittamalla tavalla?

Kyse ei suinkaan ole rahastuksen halusta, kuten T.Huntus olettaa. Kirkko on kautta vuosituhansien toiminut kuten nytkin. Ihminen käsitetään kirkossa kokonaisuudeksi, joka kasvaa ensi sijaisesti äidin ja isän hoidossa kootona. Näiden maailmankuva ja käsitys elämästä välittyvät ja tarttuvat varmasti lapsen mieleen. Jos siis äiti ja isä ovat ateisteja tai muuten toisella tavalla ajattelevia ja uskovia kuin esimerkiksi luterilainen kirkko, ei lapsella ole tämän yhteisön uskon ja ja ajattelun käytännöllisiä malleja omassa kodissaan. Kastaessaan vain seurakuntaan kuuluvan lapsen, kirkko haluaa saada edes minimi edellytyksen sille, että lapsi saa myös kristillisen kasvatuksen. Kertoohan (vai kertooko) kirkkoon kuuluminen kastavalle papille jotain?

Toimiiko tämä käytännössä lapsen kasvatuksessa, on sitten aivan eri asia. Meitä kirkkoon kuuluviakin, kun on niin monenlaisia.
Mika Viljanen
kirkkoherra, TL
Kuusjoki/Salo