Lukijoilta

Suomi petti Saksan

Suomi sai ratkaisevan tärkeää ruoka- ja sota-apua Saksalta kesäkuussa v. 1944, jolloin presidentti Ryti solmi ns. Ribbentrop-sopimuksen. Tämän sopimuksen mukaan Saksa sitoutui antamaan Suomelle tehostettua sotilaallista- ja muuta apua ehdolla, ettei Suomi tee rauhaa muuten kuin yhteisymmärryksessä Saksan kanssa.

Tuskin kukko oli kolmasti kiekaissut, kun Suomi jo tämän sopimuksensa rikkoi ja käänsi aseensa aseveljeään Saksaa vastaan. Saksalaiset kokivat tämän petokseksi, mitä se tietysti olikin ja heidän suuttumuksensa oli hyvinkin ymmärrettävää. Niinpä he peräytyessään vahingoittivat pohjoisinta Suomea. Vahingot olivat lähinnä aineellisia, koska siviiliväestö oli evakuoitu. Peräytyvät sotajoukot ovat jo maailman sivu tehneet tuhojaan, jos vaan ovat ehtineet.

Mitä korvausvaatimuksiin tulee, niin ne tulee osoittaa aivan eri ilmansuuntaan kuin Saksaan. Suomella on oikeus palata kokoisekseen jälleen. On oikeus ja kohtuus vaatia Petsamon, Sallan ja Kuusamon itäosat, Laatokan Karjalan ja kannaksen, sekä Suomenlahden saaremme takaisin. Lisäksi pitää palauttaa meiltä kiristämällä ryöstetyt sotakorvaukset ja kaikki nämä ainakin 16 prosentin viivästyskorolla.
Heikki Suominen
Aura