Kirjoittajavieras-kolumni
Annika Lapintie:
Huumeisiin tiukempi ote
Huumeiden yliannostus on 15-30-vuotiaiden nuorten suurin yksittäinen kuolinsyy. Kuolleiden keski-ikä on runsaat kaksikymmentä vuotta, mutta joukossa on alle 18-vuotiaita lapsia. Väkilukuun suhteutettuna on Turun seutu synkintä aluetta ja se ohittaa huumekuolemissa pääkaupunkiseudunkin.
Tänä vuonna Turussa on jo tapahtunut kolmisenkymmentä huumekuolemaa ja moninkertaisesti enemmän on ollut läheltä piti -tilanteita, joissa vain nopea apu on pelastanut nuoren kuolemalta. Jo joka kymmenes Turun Medihelin lennoista on ollut huumelento. Turun yli onkin pyyhkäissyt vaarallinen heroiiniaalto ja diskonuorten uudeksi suosikkihuumeeksi on noussut amfetamiinijohdannainen ekstaasi.
Päihteiden käyttö alkaa nykyisin entistä nuorempana. Jo 11-12-vuotiaat lapset voivat olla alkoholin ja pillereiden sekakäyttäjiä. Erityisesti tytöt ovat alttiita aloittamaan pillereiden väärinkäytön. Ala-asteikäiset saattavat "juhlia" koululoman alkamista ryyppäämällä, ja nuorimmat selviämisasemien asiakkaat ovat olleet yhdeksänvuotiaita.
Huumeita aletaan kokeilla jo alle 15-vuotiaana, koska niitä on helposti saatavilla ja niitä voi saada halvemmalla kuin olutta. Koulujen porteilla, diskoissa tai kotibileissä voidaan tarjota ilmaista koe-erää. Huumeiden käyttäjät rahoittavat omia ostojaan myymällä huumeita kavereilleen. Huumebisnes on myös entistä raaempaa ja siinä on kysymys suurista rahoista. Lapsen henki on vain rahantekoväline. Kun yksi kuolee, tähän automaattiin tulee toisia tilalle.
Aikuisten arvomaailma on nykyään mennyt niin ylösalaisin, että rajat sallitun ja kielletyn, lapsille turvallisen ja vahingollisen välillä ovat hävinneet. Kasvatuksesta on kadonnut se itsestäänselvyys, että lasten on toteltava aikuisia ja aikuisten on huolehdittava lasten hyvinvoinnista.
Vääränlaisia elämänarvoja vahvistaa myös Itä-Suomen hovioikeuden äskettäin tekemä päätös, jossa todettiin, että 12- ja 14-vuotiaat lapset olivat henkisesti tarpeeksi kypsiä antamaan suostumuksensa itsensä vahingoittamiseen. Tässä tapauksessa aikuinen mies oli sallinut lasten juoda viinaa niin että nuorempi lapsi joutui sairaalahoitoon. Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta pahoinpitelystä, mutta oikeus totesi, että kyseessä oli korkeintaan moraalisesti arveluttava teko, koska lapsikin voi antaa suostumuksen pahoinpitelyyn.
Kansainvälisestikin tiedetään, että tupakoinnin ja alkoholinkäytön varhainen aloittaminen alentaa kynnystä huumeiden kokeilemiseen. Sama pätee myös päinvastoin. Kun ehkäistään lasten tupakointia ja alkoholin käyttöä, ehkäistään myös huumeiden ensikäyttöä.
Myös päätöksenteossa turvaudutaan usein enemmän tunteisiin kuin tosiasioihin. Vaaditaan pakkohoitoa, vaikka hoitoon ei pääse samanaikaisesti sitä haluavakaan, koska hoitopaikkoja ei ole riittävästi. Huumeongelmaisia ohjataan kunnan erikoissairaanhoitoon psykiatrisille osastoille, ettei vain tarvitsisi ostaa palveluja kunnan ulkopuolelta huumehoitoon erikoistuneista laitoksista. Vääränlaisen hoidon seuraukset tulevat kuitenkin kunnallekin helposti kalliimmaksi kuin muualta ostettu oikeanlainen hoito yhdessä asianmukaisesti järjestettyjen tukipalvelujen kautta.
Kirjoittaja on kansanedustaja (vas).