Veronkorotus ei ole ratkaisu
Aki Linden arvosteli viime perjantain TS:ssä voimakkaasti Turun kaupungin taloudenpitoa. Hänen kritiikkiinsä voi monilta osin yhtyä, mutta en millään näe veronkorotusta lääkkeenä rakenteellisille ongelmille. Päinvastoin saattaa käydä niin, että väistämättömät muutokset siirtyvät edelleen, kun rahaa on enemmän käytössä.
Kokoomuksen käsityksen mukaan rakenteelliset uudistukset korjaavat tilannetta muutamassa vuodessa ja ensi vuoden talousarvio voidaan tasapainottaa laskematta palvelutasoa tai korottamatta veroja. Esimerkkinä voidaan ottaa vaikkapa ruokahuollon ulkoistaminen, joka Vantaalla on tuonut 20 prosentin säästöt ilman irtisanomisia. Turussa tämä merkitsee yli 20 miljoonaa markkaa.
Terveystoimen osalta kokoomus edellyttää keskittymistä perusterveydenhuoltoon ja siirtymistä yhteiseen erikoissairaanhoitoon Tyksin kanssa.
Mitä tulee ensi vuoteen, niin esimerkiksi tilalaitoksen omaisuuden myynti ei ole mitään haihattelua. Tilalaitos itse haluaisi myydä rakennuksiaan 80-90 miljoonan arvosta, koska niitä ei tarvita ja niistä on enemmän kuluja kuin tuottoja.
Kokoomuksen näkemys myös periaatteessa hyväksyttiin, kun kaupunginhallituksen käsittelyn yhteydessä esittelijät lisäsivät tulopuolelle 12 miljoonaa myyntivoittoja ja tuloja.
Korko- rahoitustuottojen osalta kokoomus laski hyvin tarkoin kokonaistuotot ja päätyi 21 miljoonan lisätuloon. Tästä suunnitteluosastokin hyväksyi 16 miljoonaa, joka lisättiin budjettiin esittelijän toimesta. Eli ei tässäkään mitään toiveajattelua ollut ja jo näillä tarkennuksilla pieneni veronkorotustarve kolmanneksella.
On hiukan surullista, että jatkuvasti puhutaan siitä, kuinka huonossa taloudellisessa tilanteessa Turun kaupunki on. Meillä toki on käyttömenotasapainossa vaikeuksia, mutta kaupungin velka on näennäinen sillä rahoitustoimi on ollut 40 miljoonaa markkaa voitollinen ja omaisuutta kaupungilla on huomattavasti ja sen käyttöä pitää tehostaa.
Kokoomuksen ehdotuksesta kaupunginhallitus kirjasi talousarvioon mm. selvitysten aloittamisen sataman, vesilaitoksen ja jätelaitoksen yhtiöittämisestä ja alueellisesta yhteistyöstä.
Kaupungin asuntopolitiikka on sitten aivan oma lukunsa, sitähän ei oman omistuksen osalta ole. Rahaa on tarkoitus kuitenkin käyttää 15 miljoonaa ensi vuonna. Kokoomus epäilee sen tarkoituksenmukaisuutta.
Haluan muistuttaa vielä siitä, että ellei työttömyystilannetta saada parannettua, niin kaupungin käyttötalous tulee olemaan huteralla pohjalla.
Valitettavasti asiaa eivät auta edes uudet työpaikat tai tukityöllistäminen, jos Turku on jatkuvasti paikka johon muut kunnat lähettävät sosiaalitoimen asiakkaita aina pääkaupunkiseutua myöten. Ellei jotain tehdä niin sosiaalimenot pysyvät korkealla ja huumeongelma räjähtää käsiin.
Lopuksi totean, että kokoomuksen Turun valtuustoryhmä on tehnyt todella paljon työtä etsiäkseen järkevän tavan tasapainottaa talousarvio ilman kohtuutonta optimismia. Useimmat muut ovat vain keskittyneet arvostelemaan kokoomusta populismista. Lindenille ilmoitan, että yksikään rakenneuudistus Turussa ei ole kaatunut eikä tule kaatumaan kokoomuksen vastustukseen.
Olli A. Manni
Turun Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja