Lukijoilta

Kirjoittajavieras-kolumni
Jukka Mikkola:
Turku jälleen pääkaupungiksi

Helsinki ja pääkaupunkiseutu vaikeroivat pääkaupunkiaseman tuomissa vaikeuksissa. Ne täytyy vapauttaa tästä ikeestä. Ajatuksessa on vähän leikkimieltä, mutta totta toinen puoli.

Turku oli Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki vuodesta 1809 vuoteen 1812. Sen jälkeen tsaari päätti siirtää pääkaupunkioikeudet Helsingille, koska Turussa oli läntinen, eurooppalainen vaikutus suuri ja Tukholma sijaitsi liian lähellä. Siirron takana olivat siis ulkopoliittiset syyt.

Hallinto toimi kuitenkin Turussa vuoden 1812 päätöksen jälkeen viisi vuotta. Sen jälkeen Turussa oli maan ainoa yliopisto, joka sekin kuitenkin siirrettiin Helsinkiin Turun palon 1827 jälkeen. Niin täydellinen oli yliopiston siirto, että Helsinkiin vietiin jopa Akatemiantalon juhlasalin ovet ja kateederi. Ne voitaisiinkin ensin tuoda takaisin, ja siitä aloittaa pääkaupunkioikeuksien palautus Turulle.

Pääkaupunkioikeuksien palautus on perusteltua, mm. talouspoliittisista suhdanteista johtuen. Helsingin seutu on maan ainoana suurena kasvukeskuksena pulassa. Muuttoliike nostaa asuntojen hintoja pilviin, maantiet ruuhkautuvat, palvelut eivät pelaa kuten pitäisi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos pääkaupunkioikeudet siirtyisivät Turkuun, vetäisi se puoleensa yrityksiä. Helsingin seutu pysyisi edelleen luonnollisena kasvukeskuksena, mutta nyt maahan saataisiin toinen vetovoimainen alue ja Helsingin paineet helpottuisivat.

Helsingin ei enää tarvitse olla pääkaupunki ulkopoliittisista syistä. Suomi liittyi vuonna 1995 Euroopan unioniin. Turku on Suomen eurooppalaisin kaupunki, suhteet niin Keski-Eurooppaan kuin Skandinaviaankin ovat olleet kunnossa jo keskiajalta lähtien. Tästä syystä meillä on tarjota eurooppalainen pohja, Itämeren piirin maihin meillä on luonteva yhteys.

Turusta on luontevaa mennä muualle Eurooppaan. Jos Turku olisi pääkaupunki, satsattaisiin liikenneyhteyksiemme kehittämiseen rahaa. Kohta olisivat niin maantie,- rautatie- kuin lentoyhteydetkin sitä kansainvälistä luokkaa, joka Turun arvolle sopii.

Helsinki saisi pitää yliopiston, mutta Turkuun tulisi perustaa uusi teknillinen korkeakoulu. Maahan mahtuu enemmänkin diplomi-insinöörikoulutusta.

Pääkaupunkien siirrot ovat nykyaikaa. Saksassa siirto tapahtui onnistuneesti. Bonnista siirryttiin vanhaan pääkaupunkiin Berliiniin, joka samalla kokee ennennäkemättömän rakennusbuumin.

Maamme sivistys on lähtöisin Turusta. Ensimmäinen suomenkielinen kirja kirjoitettiin Turun tuomiokirkon silloisen piispan, Mikael Agricolan toimesta 1500-luvulla. Turun tuomiokirkko on edelleen Suomen luterilaisen kansankirkon pääkirkko. Se täyttää 700 vuotta 17.6.2000. Se olisi oikea päivä pääkaupunkioikeuksien palauttamiselle. Tämän palautuspäätöksen voimme me suomalaiset tehdä itse.
Kirjoittaja Jukka Mikkola on Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd).