Lukijoilta

Saksan maksettava sotavelkansa

Katsoin TV 1:n A-talk ohjelman keskiviikkona 27.10. Tuossa ohjelmassa käsiteltiin Suomen rähmälläänoloa Saksan suuntaan. Pääministeri Lipponen oli pyytänyt anteeksi eurooppaministeri Kimmo I. Sasin lausuntoa Saksan liittokansleri Gerhardt Schröderiltä. Kuvottavaa, kun ottaa huomioon, että Kimmo I. Sasin Saksan itsekkyyttä koskeva lausuma on täysin paikkaansapitävä ja myös muissa EU-maissa merkille pantu.

Em. A-talk ohjelmassa valtioneuvos Johannes Virolainen totesikin Saksan olevan anteeksipyynnön velkaa Suomelle, koska se ei ole maksanut sotavelkaansa Lapin tuhoamisesta.

Syksyllä 1944 Saksan armeija tuhosi systemaattisesti Lapin vetäytyessään Norjaan. Mm. Rovaniemi saatettiin lähes maan tasalle, lukemattomia siltoja tuhottiin. Mutta ei siinä kaikki: Saksan armeija poltti mennessään kaikki siviilirakennuksetkin syrjäistä metsäkämppää myöten. Tuho oli totaalinen!

Nyt kun Suomi on Euroopan unionin puheenjohtajamaa, olisi heti vaadittava Saksalta sotakorvaukset Lapin tuhoista. Kaikenlaisen rähmälläänolon Saksan suuntaan on loputtava. Pääministerin Saksan liittokanslerin jatkuva nuoleskelu ei ole Suomen kansallisen edun mukaista. Suomen kansallinen etu on saada sille kuuluvat sotakorvaukset takaisin viimeistä penniä myöten ja heti.
Janne T. Kosonen
valt. maist.