Lukijoilta

Kakola-asiassakin
voidaan manipuloida

Luin äsken jutun nimikeräyksestä Kakolan jätevesipuhdistamoa vastaan, ja minunkin postilaatikkoon tipahti vetoomuslappu. Ihmettelen vain kuinka helposti ihmisiä voidaan manipuloida, annetaan lappu käteen ja sanotaan: "Nimi alle kiitos! Se on hyvän asian puolesta".

Yhtäkkiä kaupunki onkin pullollaan jätevesiasiantuntijoita jotka "tietävät" että kallioon louhittu puhdistamo levittää hajua ihan kauheasti. En itsekään ole asiantuntija, mutta olen henkilökohtaisesti ollut tutustumassa tällaiseen jätevesipuhdistamoon. Kyseinen laitos, Käppalan puhdistamo, sijaitsee Suur-Tukholman alueella, ja hoitaa seitsemän kunnan jätevesien puhdistuksen.

Koko höskä on räjäytetty kallioon, useaan kerrokseen. Alimmalla tasolla on tuloputki josta raaka jätevesi pumpataan laitokseen. Tämän jälkeen puhdistusprosessi kerrallan vesi siirretään seuraavaan kerrokseen.

Maanpinnalla ja ylimmässä kalliokerroksessa ei tunnu hajua ollenkaan, ja vasta alimmalla tasolla haju vastaa Turun nykyisen puhdistamon lemuja. Tämän lisäksi jätevedestä erotettu kiinteä jäte siirretään mädätyskammioon, ja siitä saatu kaasu poltetaan lämpöenergiaksi.

Koska Käppalan puhdistamo on rakennettu yli 20 vuotta sitten, luulisin että tietotaitoa löytyy samanlaisen rakentamiseen, ja vieläpä tuoreemmalla tekniikalla. Asun itsekin Portsassa, joten minulle on yhdentekevää tuleeko paskanhaju lännestä vaiko lounaasta, tuulensuunta sen kitenkin määrää.
Rolle Möller