Lukijoilta

Kirjoittajavieras-kolumni
Matti Havin:
Kupla puhkeaa

Masa-Yardsin Turun telakalla on valmistumassa maailman suurin loistoristeilijä. Se on ensimmäinen laatuaan ja riskit ovat olleet laivanrakennuksen oloissa mittavia. Alus kuitenkin valmistuu viime tipassa aikataulun mukaisesti. Alus on ensimmäinen, jossa Masa-Yards toteutti täysimääräisesti uutta toimintatapaa - noin puolet, ehkä vähän yli rakennusprojektista - valmistuu erilaisina alihankintoina.

Projektin vastoinkäymiset ovat olleet mittavia: Kustannuslaskenta petti, laivalla suurehko tulipalo, vaikeudet hallita projektia mm. valtavan alihankkijamäärän vuoksi. Tästä johtuva harmaa talous ja laiminlyönnit työelämän lakien ja maksujen noudattamisessa. Osin kelvoton työ, minkä oma väki on joutunut paikkaamaan.

Kaikesta ylläolevasta huolimatta on annettava tunnustus Masa-Yardsin väelle, että projekti on saatu vietyä läpi. Se antaa uskoa kahden valmisteilla olevan aluksen valmistuvan joustavammin. Uusia tilauksia voi lähteä valmistamaan luottavaisesti uuden osaamisen antaman valmiuden myötä.

Eräs asia tulee vasta laivan lähdettyä kohti lämpimämpiä vesiä: Loppulasku yhteiskunnalle maksamattomien palkkojen, verojen ja sosiaalivakuutusmaksujen myötä. Kun projekti loppuu, niin noin kaksituhatta työntekijää saa hakea ainakin väliaikaisesti leipänsä muualta, ennenkuin päästään samalla väkimäärällä rakentamaan seuraavaa alusta. Jo parin viikon ajan työntekijät ovat ottaneet yhteyttä Metallin aluetoimistoon ja valitelleet, että töiden loputtua ei palkkoja ole maksettu ja arvata voi, että verot ja maksut ovat maksamatta. Työntekijät saavat palkkansa kun ne haetaan palkkaturvasta. Verot ja muut maksut jäävät yhteiskunnalta saamatta kun yrityksiä laitetaan konkurssiin ja otetaan pöytälaatikosta toinen, jolla lähdetään uutta projektia toteuttamaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun Masa-Yards muutti toimintatapaansa kolmisen vuotta sitten Metallityöväen Liiton taholta korostettiin uuden toimintatavan hallitsemisen vaikeutta ja siihen sisältyviä riskejä. Turun alueella ei ollut, eikä vieläkään ole kokeneita yrityksiä, jotka voivat ottaa 50-100 miljoonan urakoita suuremmista puhumattakaan ilman, että ne ketjuttavat työt neljänteen - viidenteen yritykseen. Vaikka paperit ovat kunnossa, että yrityksiltä edellytetään lakien ja sopimusten noudattamista, niin "vilpereitä" tulee joukkoon ja ne pilaavat kaikkien mainetta ja vievät työt rehellisiltä yrittäjiltä.

Lasku tulee eikä sille enää voi mitään. Vähin, mitä tässä voi tehdä on, että Masa-Yardsiin perustetaan vastaavalla periaatteella toimiva harmaan talouden työryhmä, mikä perustettiin Metallityöväen Liiton Varsinais-Suomen aluetoimiston esityksestä keväällä 1997. Työryhmässä on edustajat Metallin työnantaja- ja työntekijäliitosta, verotarkastajia sekä palkkaturvaviranomaisia.Työryhmä on tehnyt hyvää työtä ja sen toiminnan avulla on saatu ehkäistyä rikollista toimintaa ja paljastettu harmaan talouden toimijoita.

Itse asiassa Metallityöväen Liiton puheenjohtaja Per-Erik Lundh esitti tällaisen työryhmän perustamista vieraillessaan telakalla lokakuun 8. päivä. Toivon mukaan esitys otetaan telakalla vakavasti ja siitä lähdetään neuvottelemaan.

Kirjoittaja on Metalliliiton Varsinais-Suomen ja Satakunnan aluesihteeri.