Lukijoilta

Arvomaailmamme on
muuttunut julmaksi

Yhteiskuntamme arvomaailma on muuttunut armottomaksi ja julmaksi laman seurauksena 90-luvulla. Jos poliittisilla päättäjillä olisi mahdollisuus, he varmaan kieltäisivät jollain lailla kansalaisten vanhenemisen ja sairastamisen. Niin kuumina keskustelut kunnissa nyt käyvät, kun kunnat etsivät uusia säästökohteita vanhusten- ja sairaanhoidossa.

Oli järkyttävää kuulla Joensuussa valmistunut selvitys vanhusten hoidosta. Vanhukset olivat joutuneet makaamaan hoitopaikoissa tuntikausia märissä vaipoissa siksi, että hoitopaikoissa ei ollut riittävästi henkilökuntaa. Lisäksi todettiin henkilökunnan olevan ylirasittunutta.

Kunnat ovat valmiita rajoittamaan sairaanhoitoa korkeiden sairaanhoitokustannusten vuoksi. Erityisesti kunnat haluaisi rajoittaa erikoissairaanhoitoa.

Kunnat siis tulevaisuudessa päättäisivät millä kustannuksilla ja miten kuntalaiset kunnissa sairaanhoidon osalta hoidetaan.

Tämä asettaakin lääkärikunnan mahdottoman vaikean asian eteen. Potilaat kun tulisi hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla, mutta nyt alkaa näyttää jo siltä, että kunnat määräävät potilaiden sairaanhoidosta eikä lääkärit. Poliittiset päättäjät ja virkamiehet sanelevat miten potilaita on hoidettava.

Vielä tulisi muistaa EU-maiden keskinäinen hoitotukisopimus. Ellei potilasta pystytä hoitamaan jossain EU-maassa, potilas voidaan lähettää hoidettavaksi toiseen EU-maahan.
Olli Tiisanoja
Loimaa