Lukijoilta

Tähtitaivas hukassa

Näin syksyisin tahtovat postilaatikot täyttyä erilaisten rautakauppojen ja sähköfirmojen mainoslappusista, joissa mainostetaan jos jonkinlaisia ulko- ja turvavalaisimia. Tarkoitus lienee saada omakoti- tai rivitaloasukas valaisemaan pihapiirinsä joka pensas ja sopukka.

Myös kaupunki kunnostautuu parhaansa mukaan valaisemalla Aurajoen rannan puut, museoiden seinät, kivenlohkareet yms. alhaalta ylöspäin suuntautuvilla valonheittimillä. Esteettisesti tämä on kieltämättä upean näköistä, mutta joka asialla on kääntöpuolensa. Ylöspäin suuntautuvat valosuihkut valaisevat kohteensa lisäksi myös ympäröivän taustataivaan, estäen näin tähtien näkymisen. Sama vaikutus on väärin suunnatulla katu- ja mainosvalaistuksella.

Tästä johtuu että useat kaupunkien lapset, ehkä myös aikuiset, eivät ole kenties koskaan nähneet todella tähtikirkasta taivasta, monet eivät tiedä esimerkiksi mikä Linnunrata on!

Näin ei todellakaan tarvitsisi olla. Normaaliin liikkumiseen ja yleiseen turvallisuuteen liittyvän valaistuksen lisäksi ei, tuskin edes nykyään, tarvita kelmeää kaupunkeja ympäröivää valomerta, joka peittää taakseen aidon ja ainutkertaisen kosmisen valon!

Siis kohtuullinen määrä oikean tehoisia oikein suunnattuja keinovaloja riittää meille kaikille ja varmaan myös säästää energiaa ja pitkän pennin veromarkkoja! Ehkäpä taas tulevaisuudessa olisi mahdollista nähdä se Linnunratakin vaikkapa Turun keskustassa, nykyään se tuskin onnistuu.
A. Parkkari
tähtitorninhoitaja
Turun Ursa