Lukijoilta

Ympäristöasiat on otettava todesta

Suomessa oli oikein teemaviikko aiheesta ympäristöjätteet. Ei yksi teemaviikko vaikuta mitään. Ympäristöasiat on otettava jokapäiväiseksi asiaksi ja vuodesta toiseen jatkuviksi. Päättäjät eivät tunnu niistä riittävästi välittävän, vaikka niitä tuotaisiin miten paljon esille.

Tuntuu siltä, ettei kukaan oikein tosissaan näistä asioista välitä. Valvovat viranomaiset, virkamiehet ja jätehuoltoyrittäjät laiminlyövät tehtäviään näissä asioissa. Puhutaan tulosvastuusta! Onko sitä? Tulosvastuuta pitää vaatia myös ympäristö- ja vesiasioissa.

Jätteiden keräilypisteet ovat törkeässä kunnossa. Miksi näin on? Jätteitä tuottavat yritykset, tavalliset ihmiset ja jätteen tuojat menettelevät myös törkeästi. Valistus ei ole mennyt perille Pelisääntöjä ei noudateta. Ongelmajätteitä viedään väriin paikkoihin, vääriin keräilyastioihin, metsiin ja sorakuoppiin. Maaperä on saastunutta keräilypisteitten ympärillä, metsissä ja sorakuopissa. Kuinka paljon näitä jätteitä mahtaa olla haudattuina maahan ja upotettuina vesistöissä? Sitä ei tiedä kukaan.

Tällainen toiminta on hyvin lyhytnäköistä ja ajattelematonta. Olisi korkea aika muuttaa valvojien, kuluttajien ja jäteasioista vastaavien asenteita. Maksupolitiikkakaan ei ahneudessaan saa mennä kohtuuttomuuksiin ja haitata tämän yhteisen asian hyvää hoitoa. Yhteistyöllähän nämäkin asiat sujuvat.
Kaino Suominen