Lukijoilta

Vain tislattu
ja sadevesi
on mautonta

Vesimaistiaisten kuvaamisesta (TS. 18.7.) jäi sellainen vaikutelma, että etsitään mautonta juomavettä! Pyrkivätkö kemistitkin poistamaan juomavedestä kaiken maun?

Mielestäni puhdas juomavesi on hajutonta, mutta mautonta sen ei suinkaan pitäisi olla. Puhdas sadevesi ja tislattu vesi on mautonta. En tiedä miten kuvaisin raikkaan lähdeveden makua, kun sen aistimiseen vaikuttavat niin suuresti tunteet, mielikuvat, odotukset ja janon tila.

Olen joskus asunut muutaman vuoden kirkkaan, vedestään kuuluisan lähteen lähituntumassa ja saanut nauttia oikeasta veden mausta täysin siemauksin.

Lähde, auringonsäteen osuessa siihen oli kuin kristalli-ikkuna ikuisuuteen! Esteettisen ja runollisen huikaisun lisäksi vesi maistui taivaalliselle. Veden puhtaus, mineraalien ja suolojen koostumus sekä lämpötila olivat kaikesta päätellen kohdallaan koska maku oli verraton!

Tämä on kai sitä kemiaa ja fysiologiaa, jota nykyajan kemistit parhaansa mukaan pyrkivät tavoittamaan, mutta älkööt suuressa viisaudessaan ajako ohi huipun!
Makua ilman sivumakua