Lukijoilta

Musiikkimelu on saastetta

TS/Arto Takala<br />Erilaiset musiikkitapahtumat, kuten Down by the Laituri, vetävät yleisöä Aurajoen rannoille. Keskustan asukkaita niiden synnyttämä meteli rassaa.
TS/Arto Takala
Erilaiset musiikkitapahtumat, kuten Down by the Laituri, vetävät yleisöä Aurajoen rannoille. Keskustan asukkaita niiden synnyttämä meteli rassaa.

Turun kaupungin keskusta ja joen rannat ovat muuttumassa markkinapaikaksi, jonne turistia houkutellaan ravintolalaivoilla ja jos jonkinlaisilla tapahtumilla. Rantoja elävöitetään, sanovat bisnesmiehet, vaikka lähempänä totuutta olisi elämöittäminen. Jokirannan asukkaiden mielestä alue on aina ollut aidosti elävä kulttuuriympäristö, jonka herkän olemuksen elämöittäjät saattavat tuhota. Ranta ei koskaan ole ollut "autio ja tyhjä".

Mutta niin vain on, että joka kevät lisääntyvät kaljalaiva-armadatkin ovat hoksanneet rakentaa korkeuteen kurottavia rakennelmia, joilta saaste raikuu kauas ympäristöön. Aivan oma lukunsa on Martinsillan kupeessa toimiva kesäravintola, jossa kymmenmiehinen orkesteri soittaa puoli seitsemästä puolille öin. Sen läheisyydessä ja vähän kauempanakin asuvat saavat joka ikinen ilta pakkomusiikkiannoksen, josta huonompikaan musiikin tuntija ei voi olla erottamatta kimeitä trumpettisooloja rummuista, saksofoneista, pianosta ja muista instrumenteista puhumattakaan. Orkesterin eteen rakennettu lasiseinä ja katos eivät tietenkään estä äänen leviämistä asuntoihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saattaa olla, ettei melu ylitä sallittuja desibelejä, mutta ehdoton totuus on se, että joka ilta toistuva voimallinen soitanta, vaikka enkeliorkan esittämänä, muuntuu vastarannan pakkokuuntelijalle ympäristömyrkkyyn rinnastettavaksi saasteeksi. Liikenteen illalla vaimentuessa jäljelle jää jazzin rytke, jonka huipentaa täysillä vedetty When the Saints Go Marching in... Kuvitelkaapa, että naapuriasunnossanne jokaikinen ilta samaan aikaan pannaan soimaan samaa repertuaaria jauhava ämyri useaksi tunniksi. Tai että teidät viedään pakolla aina samaan konserttiin.

Meluntorjunta-asiantuntijat puhuvat desibelien lisäksi myös toistuvuushaitoista. Tämän ja monien edelliskesien kyllästämiskokemuksesta voin vakuuttaa, etten enää koskaan enkä missään muodossa halua kuulla jazzia.

Jokirannan asukkaiden tekemän valituksen pohjalta ympäristönsuojelulautakunta määräsi 1998 paviljongin suorittamaan useita toimenpiteitä meluhaitan vähentämiseksi, mutta omien ja muidenkin korvien välittämän perusteella kymmenmiehisen orkesterin ääntä on mahdoton vaimentaa pleksiseinämällä, telttakankaalla ja köynnöskasveilla. Yhtään parempaan tulokseen eivät johda "naapureille" tarjotut ilmaiset höyrylaivaristeilyt, mutta todistavat melun tuottajankin myöntävän haitat.

Elämöittämisrytäkässä jokirannan asukas on menettämässä ne kaikin puolin kalliit arvot, joita kuvitteli saavansa hankkiessaan asunnon "parhaalta paikalta". Kun jotain tarttis tehdä, olisi korkea aika perustaa Aurajoen (ja keskustan) asukasyhdistys, joka ryhtyisi puolustamaan laillisia oikeuksiaan.
Risto Rönkä