Lukijoilta

Keskustan elävöittämistä ei
ratkaista massatapahtumilla

TS/Sakari Sahlstein<br />&quot;Tapakulttuurin täydellinen romahtaminen on romahduttamassa Turun kaupungin keskustan viihtyvyyden&quot;, toteaa kirjoittaja. Hänen mukaansa erilaisilla yleisötapahtumilla ei keskustaa pitemmän päälle elävöitetä, roskataan kylläkin.
TS/Sakari Sahlstein
"Tapakulttuurin täydellinen romahtaminen on romahduttamassa Turun kaupungin keskustan viihtyvyyden", toteaa kirjoittaja. Hänen mukaansa erilaisilla yleisötapahtumilla ei keskustaa pitemmän päälle elävöitetä, roskataan kylläkin.

Kirsti Kari ja Markku Järvinen ovat kirjoittaneet TS:n mielipideosastolla kesäkuussa ansiokkaasti Turun keskustan elämästä. Olen heidän kanssaan samaa mieltä.

Useat elävöittämisehdotukset pitävät erilaisia yksittäisiä tapahtumia ratkaisuna kysymykseen. Kesäkuussa suuret yleisöjoukot valtaavat Aurajoen kauniit rantatienoot olutta juoden musiikin merkeissä. Elokuussa olut saa harteilleen taiteen viitan. Janoa riittää.

Taloyhtiön talonmies saa hoidella tilapäisen vessan aiheuttamat erilaiset haitat, likaamiset ja sotkemiset. Tähän likaamiseen lasken myös äänisaasteen. Helsingin kaupunki on tehnyt ansiokkaan päätöksen kieltää asuintaloissa olevien terassien soitot iltakymmenen jälkeen.

Kaupungilla maleksivan ja terasseilla ja olutlaivoilla notkuvien tuntuu olevan vaikeaa ymmärtää, että monet haluavat nauttia keskustassa asumisesta kaupunkikulttuurin ehdoin.

Keskustatapahtumiin osallistuvien on muistettava, ettei yliolkainen lausahdus "muuttakaa pois, jos ette kestä" ole mikään ratkaisu. Se on vanha periaate: hyökkäys on paras puolustus. Tapakulttuurin täydellinen romahtaminen on romahduttamassa Turun kaupungin keskustan viihtyvyyden.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nopeaan rahan tekemiseen ja suuren yleisöjoukon hetkelliseen kulutukseen pohjautuvat ratkaisut eivät vie kestävään lopputulokseen. Onko anniskeluravintoloiden mahdollisimman suuri määrä pelastuksemme? Kuka luulee, että Turun keskusta näin elävöitetään? Tunnen myötätuntoa rantakatujen asukkaita kohtaan. Vieraat tunkeutuvat äänin heidän koteihinsa.

Markku Järvisen tapaan kaipaan pieniä palveluliikkeitä, esivallalle keinoja kaitsea kansalaisia kaidalle tielle, hyviä käytöstapoja noudattavia ihmisiä. Milloin päättäjät kuuntelevat arkipäivän eläjiä, tavallisia toinen toisensa huomioonottavia turkulaisia? Heitäkin, jotka asuvat keskustassa ja jotka haluavat kotikaupunkinsa elävän joka korttelillaan kaikkina vuodenaikoina?
Pirkko-Liisa Järvelä
As Oy Otavan asukas