Lukijoilta

Tarkka ja energia

Ex-kansanedustaja, tohtori Tarkka kirjoitti tässä lehdessä 18.7. energiapäätöksistä. Kesäkirjoituksiin ei pitäisi puuttua, mutta pari kommenttia on nyt pakko esittää.

Teksti päätöksenteosta on omituista. "Olisi helppo päättää ydinvoimasta, jos sitä tukisi kansan tahto", "hetken päästä kansa haluaa jotain muuta", "Nyt ydinvoimaa käytetään vastoin kansan tahtoa, sitä ei kuitenkaan saisi rakentaa lisää ilman enemmistön tukea". Mitä tämä tämmöinen sekoilu on?

Kirjoitus kertoo Tarkan kannan ydinvoiman rakentamiseen. Perusteluna kirjoittajalla on, että se on "lyhyen aikavälin pikaratkaisu". Myöhemmin kirjoittaja pohtii ydinpäätöksen vaikutusta "vuosikymmeniin vaikuttavana ratkaisuna". Ei tässä ristiriitaa ole, jos Tarkan varsinainen ratkaisu tähtää satoihin vuosiin.

Tarkka toteaa, että kansan tahdon vastaisesti on viime vuosina toimittu, kun on nostettu vanhojen voimaloiden tehoa. Tätä väitettä en ollenkaan ymmärrä. Kun asiaa jotenkin läheltä seurasin, olen käsityksessä, että hankkeet toteutettiin laajassa kansalaisymmärryksessä. Ydinlaitosten tehon nostamiseen liittyneet suunnitelmat olivat huolellisesti laaditut ja hyvin perustellut. Ne käsiteltiin sovitulla tavalla avoimesti ja hyvää hallintotapaa noudattaen. Kyse ei ollut vain tehon nostosta. Laitosten entisestään korkeaa turvallisuutta nostettiin ja modernisoitiin sekä samalla pidennettiin niiden käyttöikää.

Hyvin perustelluilla järkevillä suunnitelmilla ei ole pelättävää suomalaisessa kansanvaltaisessa järjestelmässä. Vallan ja vastuun erottelu tarkoituksenmukaisesti merkitsee sitten jo aivan muunlaista yhteiskuntaa ja myös sen mukaisia riskejä. Kun lähtee sutta pakoon tulee karhu vastaan, tohtori Tarkka.
Rauno Saari