Lukijoilta

Alkoholijuomien myyntiä ei valvota

TS/Veikko Wahlroos<br />Kirjoittaja toivoo kunnon raittiuskasvatusta kouluihin. Nykyisin kun reput täyttyvät liian usein alkoholijuomista.
TS/Veikko Wahlroos
Kirjoittaja toivoo kunnon raittiuskasvatusta kouluihin. Nykyisin kun reput täyttyvät liian usein alkoholijuomista.

TS:ssä (29.5.) kerrottiin alaikäisten nuorten alkoholiostoista. Kolme kauppaa viidestä myi alkoholia alaikäisille.

Valvonta alkoholijuomien myynnissä onkin ollut varsin heikkoa. Monissa liikkeissä se on lähes olematonta. Keskiolutta ja muita tarjolla olevia alkoholijuomia myydään sekä alaikäisille että myös päihtyneille.

Nuorten päihdeongelmista keskusteltaessa vastuu vieritetään lähes yksinomaan vanhemmille. Luonnollisesti heillä on ensisijainen vastuu alaikäisistä lapsistaan. Tämä ei kuitenkaan merkitse, että muut olisivat vapaita vastuusta.

Yhteiskunta muodostuu sellaiseksi, miksi me kansalaiset haluamme sen päätöksillämme rakentaa. Tänä päivänä on myös paljon lasten vanhempia, jotka omien päihdeongelmiensa takia eivät kykene ohjaamaan ja opastamaan jälkikasvuaan.

Mikä on nykyisin esimerkiksi peruskoulun vastuu lasten ja nuorten raittiuskasvatuksessa? Aikanaan 6-vuotisessa kansakoulussa saamani raittiusvalistus on vaikuttanut omaan asennoitumiseeni.

Koulun vaikutus oli varmaan monien nuorten kohdalla hyvin keskeinen. Toivoisin, että tämä kysymys tulisi myös nykyisessä koululaitoksessamme perusteellisen harkinnan kohteeksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nykyään päivitellään varsin yleisesti huumeiden käytön lisääntymistä. Huumeet ovat päihteinä jatkoa alkoholille ja osin myös tupakalle. Mitä vapaampaa on alkoholijuomien saanti, sitä pahemmaksi muodostuu myös huumeongelma. Tätä luonnollisesti vauhdittaa rajojen avautuminen.

Jos nykytilanteessa ei katsota mahdolliseksi palauttaa kaikkia alkoholijuomia takaisin Alkon myymälöihin, niin niiden myynti voitaisiin antaa erityisliikkeille, joissa tarkistetaan aina asiakkaiden henkilöllisyys, ikä ja muu ostokelpoisuus. Samalla vapautetaan elintarvikealan liikkeet kokonaan alkoholijuomien kaupasta, jota liikkeet eivät kykene lain edellyttämällä tavalla valvomaan.
Nuorista huolestunut