Lukijoilta

Liikennemoraali on höltynyt

TS/Robert Seger<br />Kirjoittaja ihmettelee, että mistähän suomalaiset ovat ajokorttinsa ostaneet - minkäänlaisesta ajokoulutuksesta kun ei näy merkkiäkään.
TS/Robert Seger
Kirjoittaja ihmettelee, että mistähän suomalaiset ovat ajokorttinsa ostaneet - minkäänlaisesta ajokoulutuksesta kun ei näy merkkiäkään.

Jokakesäisenä turistina noin 10 vuoden ajan Suomessa olen erityisesti tänä kesäna kauhukseni pannut merkille, että autoilijoiden liikennemoraali on höltynyt ja osittain kokonaan hävinnyt, erityisesti maantieliikenteessä. Ja siksi heräsikin kysymys: mistä ovat suomalaiset ostaneet ajokorttinsa - minkäännäköisestä ajokoulutuksesta kun ei ollut hiukkaakaan näkyvissä.

Turku-Tampere -tietä ajaessani olivat mielettömät ohitukset vastaantulevasta liikenteestä tai puuttuvasta näkyvyydesta huolimatta enemmän sääntö kuin poikkeus, ja nopeusrajoituskyltit vaikuttivat olevan vain tienoheen pystytettyjä koristetolppia - lieneekö kyseessä vajavainen numeroiden tunteminen vai tulkitaanko Suomessa numerot omalla tavalla, niin että 80 tarkoittaa 100 ja 100 tarkoittaa 120, jne?

Jonossa ajaminen vaikuttaa suomalaiselle olevan täysi mahdottomuus. Ja jos ohi ei pääse niin puskurissa roikutaan kuin rakkaudenkipeä häntäheikki, vai onko niin että ulkomaalainen rekisteri sinällään herättää suomalaisessa halun näyttää missä kaappi seisoo?

Ei Ruotsiakaan voi autoilijan paratiisiksi kutsua, mutta tervettä järkeä ainakin toistaiseksi löytyy niin paljon, että sydän kurkussa ei tarvitse liikenteeseen mennä, ja ainakin useammat ruotsalaiset ovat havainneet, että eivät ole yksin liikenteessä vaan kanssakulkijoita on ja paljon, ja siksi yhteispeli on tärkeää liikenteessäkin.

Autoilijalla ei ole yksistään vastuu omasta kulkemisestaan, vaan myös siitä että viattomat sivulliset eivät oman harkitsemattomuuden vuoksi joudu kärsimään tai jopa kuolemaan - täysin turhaan.
Hannele Hallberg
Nynäshamn