Lukijoilta

Ei enkeliä maantielle

Suomessa kuolee tieliikenteessä 400 ihmistä vuodessa. Joillekin tämä ei ilmeisesti riitä. Erään uskomattoman suunnitelman mukaan pystytettäisiin Helsingin moottoritien yläpuolelle neljä metriä korkea valaistu enkelipatsas.

Autoilijathan säikähtävät joskus tielle loikkivaa jänistäkin sen verran, että menettävät ajoneuvon hallinnan.

Voimme vain kuvitella, mitä seuraisi valaistusta enkelistä, joka jo aiheensakin puolesta johtaisi ajatukset kuolemaan, sen lisäksi, että se talvisin voisi mm. häikäistä autoilijoita ja pudottaa vaarallisia jääkokkareita keskelle tietä.

On ymmärrettävää, että kirkolla ja seurakunnilla on intressiä levittää mainoksiaan sinne, missä ihmiset liikkuvat, mutta yhteiskunnassa, jossa kristinuskon ymmärretään olevan vain yksi oppi monien muiden joukossa, tällaisia enkelipatsaita ei pidä sallia.

Sehän olisi melkein sama kuin jos hallitseva poliittinen puolue pystyttäisi omia tunnuksiaan metrien korkuisina tien yläpuolelle. Onneksi nykyään ainakaan kaupunki ei lähde rahoittamaan hankkeita, jotka eivät ole vain turhia, vaan myös haitallisia ja vahingollisia.

Tielaitoksen ei missään tapauksessa pidä antaa tällaiselle lupaa, vaikka rahoitus joltain taholta löytyisikin. Ei kai kukaan muukaan saa valaistuilla patsailla tien yläpuolella mitään mainostaa.

Voi myös toivoa, että kirkkokin keskittyisi käyttämään veronmaksajilta nyhtämäänsä rahaa hyödyllisiin toimintoihin, vaikka tämä ehkä on jo liiallista optimismia.
Turun Vapaa-ajattelijat ry.
Mikko Mäkitalo
Hannu Raitanen