Lukijoilta

Laintulkinnassa parantamisen varaa

En hyväksy turkistarhaiskuja. En myöskään hyväksy suomalaista laintulkintaa. Aviomies, joka pahoinpitelee vaimonsa, tuomitaan 30 päiväsakkoon ja korvaamaan vaimolleen 1 000 markkaa kuolemanpelosta ja vammoista. Lapset, jotka näkevät pahoinpitelyn, eivät ole lain mukaan oikeutettuja edes vaatimaan korvauksia henkisistä kärsimyksistä.

Suomalaiset lait ovat hyviä. Vika on tulkinnassa. Ihmishenki ei ole arvokas. Väkivallalle löytyy aina puolustus, esimerkiksi sairaalloinen mustasukkaisuus, joka nähdään "inhimillisenä tragediana" - tappajalle.

Omaisuusrikokset ja varsinkin talousrikokset ovat Suomessa suurimpia syntejä. Rangaistukset niistä ovat kaikkein ankarimmat. Turkistarhaiskutuomiossa otetaan kantaa oikeuteen harjoittaa elinkeinoa ja eläinten oikeuksiin - sinänsä ihan oikein.

Missä vaiheessa suomalainen yhteiskunta herää keskustelemaan asiallisesti, uhria syyllistämättä, mm. väkivaltarikoksista ja niistä langetetuista käsittämättömän lievistä tuomioista.

Suomessa voimassa oleva laki takaa kansalaisilleen ikään, sukupuoleen tms. katsomatta oikeuden koskemattomuuteen ja tasavertaiseen kohteluun lain edessä. Väkivaltarikoksissa se ei toteudu.
Tiina Hattunen
kuvataiteilija