Lukijoilta

Yhteiskunnan hoidettava vesiasia kuntoon

TS/Robert Seger<br />Puhdas vesi on elintärkeää.
TS/Robert Seger
Puhdas vesi on elintärkeää.

Viisaat ovat ennustaneet, että suurempi, ruokaakin suurempi ja tärkeämpi yleismaailmallinen ongelma tulee olemaan turvallisen ja terveellisen ruokaveden puute.

Lounainen Suomi, etunenässä sen tärkeä veturi Turku asukkaineen on saanut siitä viime päivinä jälleen kerran hälyttävää esimakua. Asukkailla on oikeus vaatia ja yhteiskunnalla velvollisuus hoitaa vesiasia turvalliselle tasolle täällä vesirikkaassa Suomessa.

Turun Seudun Vesi suoritti taannoin koepumppauksia Virttaan kankaalla selvittääkseen veden riittävyyden Turun seudun tarpeisiin. Pohjaveden tasoa osoittava Kangasjärven pinta laski metritolkulla, alueen kaivoista loppui vesi, Pyhäjoen virtaama aleni kolmanneksella ja Pyhäjärven pohjalähteet ehtyivät.

Juuri nyt, kun vettä tarvittaisiin välttämättä Turun seudulla, Pyhäjärven pinta on lakisääteisen alarajalla ja Eurajoen juoksutus minimissä. Entä Kangasjärven pinta? Mistä uusiin suuntiin juoksutettava vesi jää pois?

Pyhäjärviseudulla on pelätty ja pelätään, että kierrätettäessä vettä lounaisessa Suomessa seudulta toiselle, kierrätetään myös ongelmia. Nykyinen tilanne osoittaa tämän pelkotilan vaarallisen oikeaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Samalla kun Pyhäjärviseudulla nähdään Turun seudun velvollisuudeksi hoitaa vesiasia myös pitkällä tähtäimellä kuntoon, katsotaan täällä ehdottomaksi velvollisuudeksi huolehtia siitä, ettei tämä, monien mielestä katastrofaalinen tilanne kierry väestömäärältään pienemmän seudun harteille. Täälläkin on siitä jo esimakua.

Lounainen Suomi tarvitsee lisää puhdasta vettä. Helsinki on varmistanut vesiasiansa Päijänteestä, jonka varaan voisi tukeutua koko eteläinen Suomi. Me rakentelemme täällä ristiin rastiin toinen toistaan vetävämpiä teitä, joihin kyllä luvat ja rahat löytyvät. Uusin esimerkki on Lahden moottoritie, joka toteutetaan yksityisenä bisneksenä.

Pienemmällä rahalla voitaisiin rakentaa koko vesipulasta jo nyt kärsivälle alueelle kattava, pariin kolmeen todelliseen vesilähteeseen tukeutuva runkovesiverkosto omien ja tulevien sukupolvien tarpeisiin.

Meistä nykyisistä päättäjistä ei taida olla tämän toteuttajiksi, mutta löytyisikö meiltä rohkeutta ja kauaskantoisuutta antaa tämä asia Lahden moottoritien rakentajille, kun nämä saavat syksyllä tiensä valmiiksi. Turhempiinkin hankkeisiin on myönnetty niin kansallista kuin EU-tukeakin. Vain tahto puuttuu.
Esko Eela