Lukijoilta

Rakennusalan työvoiman määrittely

Rakennusalalla oli työnhakijoita työvoimatoimistoissa kesäkuussa noin 27 000, joista Rakennusalan työttömyyskassan jäseniä noin 10 000.

Nyt on julkisuudessa annettu ymmärtää, että vain nämä Rakennusalan työttömyyskassan jäsenet olisivat todellisia rakennusalan ammattilaisia. Ei kai ammattitaitoa voi määritellä sen perusteella, mihin työttömyyskassaan sattuu kuulumaan.

Jos asia olisi näin yksinkertainen, tulisi noista l7 000:sta ei rakennusalan työttömyyskassan työnhakijasta heti rakennusalan ammattilaisia kun liittyisivät rakennusalan työttömyyskassaan.

Ammattitaidon mittarina kyllä pitäisi olla hankittu ammattitaito. Ei tietty jäsenyys tietyssä työttömyyskassassa tee kenestäkään jonkin alan ammattilaista.

Toinen ihmetystä herättävä asia on se, että on arvioitu, että rakennusala työllistää tänä vuonna noin 140 000 työntekijää.

Rakennusalan työttömyyskassassa on vain hiukan yli 70 000 jäsentä, mikä on vain puolet rakennusalalla olevasta työvoimasta. Vuonna 2002 on arvioitu rakennusalan työllistävän 160 000 työntekijää. Kun vielä katsotaan, että myös rakennusaineteollisuus on osa rakennusalaa. Tuntuu surkuhupaisalta kiistely siitä, ketkä ovat todellisia rakennusalan ammattilaisia.
Olli Tiisanoja