Lukijoilta

Demokratian pitäisi toteutua

Pertti Paasio kommentoi (TS 4.7.) EU-parlamentin valtaa koskevia kirjoituksiani. Alkuperäinen väitteeni, joka perustuu Maastrichtin ja Amsterdamin sopimusten sisältöön, oli, että Parlamentilla ei ole varsinaista lainsäädäntövaltaa miltään osin.

Se voi ainoastaan torpedoida komission ehdotuksen, pakottaa ministerineuvoston yksimielisyyteen tai siirrättää päätöksenteon parlamentin ja ministerineuvoston yhteiselle komitealle.

Viime mainittu tarkoittaa Suomessakin tuttua "pojat talolla päättää" -metodia, joka Paasiolle demarina on varmaan tuttu. Demokratiaa tai parlamentin lainsäädäntövaltaa se ei ole. Kaikki tämä lisäksi vain niissä harvoissa erikseen sopimuksissa mainituissa tapauksissa, joissa parlamentin mielipidettä ylipäätään tulee kysyä.

Paasio väitti, etten ollut ymmärtänyt lukemaani. Hän ei kuitenkaan esittänyt, mikä osa sopimustekstistä oli väärin ymmärretty. Paasion vastaus heijastikin sitä poliittisen keskustelun kulttuuria, jossa asia-argumenttien loputtua siirrytään henkilöön käypään nälvimiseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Olen kuitenkin sitä mieltä, että kyseessä on niin tärkeä ja koko yhteiskuntamme tulevaisuuden kannalta oleellinen asia, etten tälle linjalle halua siirtyä.

Historia osoittaa, ettei mikään ole sisäisen tai ulkoisen yhteiskuntarauhan kannalta niin vaarallista kuin se, että poliittinen päättäjäeliitti sekoittaa toisiinsa toiveet ja todellisuuden. Olisi suotavaa, että edustuksellisilla, vapaissa vaaleissa valituilla elimillä on todellista päätäntävaltaa. EU:ssa näin ei kuitenkaan ole.

Demokratia ei ole äänestämistä, vaan poliittiseen päätöksentekoon vaikuttamista. On siis ymmärrettävää, että suurin osa kansasta jätti äänestämättä eurovaaleissa, jotka olivat lähinnä "suosituin suomalainen" -kisa.

Uudistan vielä toteamukseni, että sopimusasiakirjojen mukaan Europarlamentilla ei ole varsinaista lainsäädäntö- tai päätösvaltaa missään asiassa.

Paras esimerkki lienee edellisen parlamentin toiminnan aiheuttama komission "eroaminen". Tiettävästi sama komissio istuu edelleen, nauttii samaa palkkaa ja hoitaa samoja asioita. Eroaminen oli siis vain poliittinen farssi.
Jouko Heyno
Turku