Lukijoilta

Avustajat saavat liikaa palkkaa

Kansanedustajien henkilökohtaisilla avustajilla kelpaa; palkka oli aloitettaessa pari vuotta sitten 2 500 markkaa, melko pian se nostettiin 5 000 markkaan ja nyt syksyllä se nostetaan A15 palkkaluokkaan, kalleusryhmä I eli 9 938 mk/kk, joka on siis A15 palkkaluokan loppupalkka. Entäs kulukorvaukset? Kyllä kai nekin korvataan. Aika röyhkeää.

Otan vertailuksi valtion virastojen naiset, joista useimmat ovat ahertaneet vuosikymmeniä erilaisissa toimistotehtävissä. Palkat ovat A11 - A12, loppupalkkojen ollessa nyt 8 780 - 8 970 mk/kk:ssa, eikä ole ura urjennut, vaikka olisi ollut kuinka ahkera ja työnsä hoitanut huolella. Ei ole vaikuttanut mitkään tasa-arvotoimikuntien aikaansaannokset, että kaikkien pitäisi päästä etenemään urallaan.

Yli 30 vuoden palveluksesta saa vähemmän palkkaa kuin kahden tai kolmen vuoden harjoittelupaikasta kansanedustajan avustajana. Sanon harjoittelupaikka, koska sitähän se on. Naisvaltaista alaa voidaan alistaa sen perusteella, että näille työntekijöille riittää pelkkä kädenpuristus ja taskuraha. Ainakin näin valtionedustaja olettaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ammattiyhdistysten olisi nyt huomattava tämä eriarvoisuus, mitä valtio työnantajana harjoittaa. Kansanedustajan avustaja ei voi olla ammattinsa osaava työntekijä, vaan harjoittelija. Onhan se hienoa, että valtio maksaa noin 10 000 markkaa työstä, johon ei vaadita koulutusta eikä kokemusta.

Nyt kun rahaa valtiolla tuntuu olevan, niin voitaisiin korjata myös valtion virastoissa tosi pienillä palkoilla uurastavien naisten palkat. Jokainen tietää, kuinka monenlaisia vaatimuksia toimistotyön hakujulisteissa esitetään haettavalta toimistoalan henkilöltä.

Nyt on syytä nostaa kissa pöydälle ja tehdä jotain, koska ei ole oikeudenmukaista työnantajalta maksaa noin vain 10 000 mk/kk kansanedustajien avustajille. Otettakoon se pois kansanedustajan palkasta, jos avustajaa tarvitsee.

Toimistotyöntekijät ovat stressaantuneita suuresta työmäärästä, varsinkin kun sijaisiakaan ei palkata loma-ajaksi. Työt ja vaatimukset lisääntyvät, mutta ei palkka. Moni valtion virastossa työskentelevä nainen olisi kiitollinen, kun saisi alkupalkkana 10 000 mk/kk.
Arvo annettava valtion toimistoissa työskenteleville!