Lukijoilta

Pyhänä auki - silloin kun se on järkevää

Luin Juhani Heimosen kolumnin (TS 8.7.) kauppojen sunnuntai-aukioloista, enkä malta olla kommentoimatta sitä.

Artikkeli sisälsi monta asiaa, johon on helppo yhtyä. Tärkeimpänä sen, että nyt saavutettu kompromissi sunnuntaiaukiolojen ajankohdasta ei tyydytä ketään. Kesäsunnuntaiden aukiolo kaupunkien keskustoissa, lukuun ottamatta Helsinkiä, on kaikkein huonoin ajankohta.

Kaikki muut vuodenajat olisivat parempia, sillä esimerkiksi Turun keskusta yksinkertaisesti lähes tyhjenee kesäviikonloppuisin. Helsingin talousalueella asuu lähes miljoona ihmistä ja turistikohteena Helsinki on ylivoimainen, vaikka mielikuvatutkimuksissa Naantali ja Turku näyttävätkin halutuimmilta. Turistivolyymit kertovat kuitenkin jotain muuta.

Helsingin keskustassa riittää vipinää vuoden jokaisena päivänä ja Helsingin Stockmann koetaan lähes turistikohteena, onhan se pohjoismaiden suurin ja paras tavaratalo. Tähän perustuu menestys myös heinäkuun sunnuntaipäivinä.

Kokemuksemme sunnuntaiaukioloista ovat Turussa hyviä, kaikkina muina aikoina paitsi sydänkesällä. Sama on kokemuksemme Tampereella, Helsingin Itäkeskuksessa ja Tapiolassakin, jotka ovat myös kiinni heinäkuun sunnuntait. Ei tunnu järkevältä kutsua useita kymmeniä myyjiä töihin turhautumaan hiljaiseen kaupankäyntiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tässä syntyykin suuri ero kaupunkien laitamien marketteihin, jotka ovat aina auki kun laki sallii. Niille riittää muutama kassanhoitaja, kun toiminta perustuu itsepalveluun. Kun me sunnuntaina pidämme auki, on Heimosen kaipaama liha-ja kalatiskikin täydessä "tällingissä" ja muutenkin palvelu pelaa normaalilla tavalla.

Kustannuksissa tulee huikea ero marketteihin ja sitä myötä myös tarvittavassa myyntitasossa, että toiminta olisi kannattavaa. Siitä kuitenkin liiketoiminnassa on lopulta kysymys.

Perusongelma koko jutussa on juuri sunnuntaiaukiolojen rajoittaminen. Jos aukiolo olisi vapaata, muodostuisi aikaa myöten selvä käytäntö aukioloista, jonka tietäisivät niin asiakkaat kuin kauppakin.

Tämä käytäntö ei tarkoita sitä, että kaikki kaupat ovat läpi vuoden ja vuorokauden auki. Asiakkaat kyllä "äänestävät jaloillaan". Näin on tapahtunut kaikissa maissa, joissa on vapaa aukioloaikalaki.

Toimin itse lähes kolme vuotta Tallinnassa Virossa, jossa aukioloa ei rajoiteta lailla. Stockmann on siellä avoinna 364 päivää vuodessa, kiinni vain joulupäivänä henkilöstön pyynnöstä, asiakkaita (venäläisiä) todennäköisesti riittäisi silloinkin. Asiakkaat ja henkilökuntakin
ovat tottuneet sunnuntaimyyntiin, joka onkin viikon kolmanneksi suurin kauppapäivä, paitsi kesällä.

Tallinnassakin kesäviikonloput ovat kaupallisesti muita vuodenaikoja hiljaisempia. Kaupungissa näkee koko kirjon aukioloissa; on kauppoja, jotka ovat auki 24 tuntia vuorokaudessa ja jotkut vain arkisin klo 9 - 17. Vapaus valita itse aukioloaika koetaan luonnolliseksi, koska muusta ei edes tiedetä. Ainakaan Viron uuden itsenäisyyden koitettua elokuussa 1991.

Toivottavasti Suomen uusi eduskunta ottaa aukiolokysymyksen uudestaan esille ja luottaa niin asiakkaiden kuin kauppiaidenkin terveeseen järkeen aukioloaikojen muodostumisessa. Säännöstelyn aika saisi jo tältäkin osin päättyä.
Juha Oksanen
tavaratalon johtaja
Stockmann
Turku