Lukijoilta

Muuttovapaus on ihmisoikeus

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi tuo Tampereelle huippukokouksen, jossa käsitellään unionin turvallisuus- ja maahanmuuttopolitiikkaa.

Alustavien keskusteluiden sävy eliittitasolla on ollut, että näitä molempia tulisi kiristää, mutta perusteet vaikuttavat kummallisilta kadunmiehestä, jolle on toisesta suupielestä markkinoitu kansojen Eurooppaa.

Kaikki kauhistelimme, kuinka Kosovosta ajettiin maanpakoon tuhansittain ihmisiä. Heillä ei ollut paikkaa mihin mennä. Samanlaisessa tilanteessa; poliittisista syistä, luonnonvoimien mullistuksista johtuen ja muiden puutteiden takia on jatkuvasti vailla asuinpaikkaa miljoonia ihmisiä pakolaisina.

Heilläkään ei ole paikkaa minne mennä, sillä maa-alue, vieläpä elämälle kelpaava maa, on rajallinen hyödyke, jonka hallintaan ei muilla ole toisia suurempia oikeuksia.

Niinpä pakolaispolitiikan kiristäminen on räikeässä ristiriidassa sen kanssa, kuinka kovin sanoin pakolaiseksi ajaminen tuomittiin. Maahanmuuton rajoittaminen on aivan yhtä tuomittavaa. Pakolaisrajoitukset ovat täysin karkottamiseen rinnastettava teko, joskin ennakoivaa "puhdistusta", sillä samoin muuttoliikkeiden rajoittaja pakottaa ihmisiä muualle kuin nämä haluaisivat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maa kuuluu kaikille, Eurooppa samaten. Erityisesti Ranskassa voimakas Sans-papier-liike, paperittomien maahanmuuttajien joukkoliike ajaa asiaa, joka on Tampereen huippukokouksessa ajankohtainen, joskin paperittomat ovat törmäyskurssilla eliitin kanssa.

Ihmisten joukkoliikkeet eivät ole poliittisen eliitin hallittavissa. Kun miljoonat ihmiset lähtevät liikkeelle, ei eliitti voi muuta kuin typeryyksissään hetkeksi padota ihmisvirtoja pakotteillaan vain odottaakseen, milloin tämä pato murtuu. Ongelmat vain kertautuvat, pitkittyvät ja kärjistyvät, kun luonnonvoimaisia muutostapahtumia yritetään kumota.

Yleensäkin kielloilla ei saada kuin vahinkoa aikaan. Sama pätee maahanmuuttovapauksiin. Kun maan sisällä tulee olla YK:n ihmisoikeusjulistuksen mukaan täysi muuttovapaus, on logiikka perin kummallinen, jos sama vapaus ei päde ylikansallisesti.

On irvokasta, että pääoman liikkumisvapaudesta ollaan maailmalla huolestuneempia kuin ihmisten, joita talouselämän pitäisi palvella eikä päinvastoin.

Kulttuurien törmäyksestäkin puhuminen on pitkälti hokemaa, jonka olisi pitänyt jäädä menneille vuosisadoille. Amerikasta Eurooppaan, Aasiasta Afrikkaan juovat ihmiset samanlaista colaa, syövät samoja ruokia, tuijottavat samoja tv-sarjoja, käyvät samanlaisissa futismatseissa ja kuulevat taivaskanavilta samat uutiset. Tärkeää ei ole kansa vaan yksilö.

Jos Eurooppa ei kuulu sitten afrikkalaisille nälkäpakolaisille kansana, kuulukoon se heille ainutlaatuisina yksilöinä. Tämä on lopulta ei kansojen vaan ihmisten Eurooppa.
Pekka Laitinen