Lukijoilta

Lapsia kasvatettava kunnolla

Moni lienee viime aikoina kysellyt, mikä on villinnyt suuren osan nuorisostamme säännölliseen alkoholin humalahakuiseen käyttämiseen, tupakointiin, keskeisilläkin paikoilla olevien rakennusten ja rakennelmien järkyttävään töhrimiseen ja yhä lisääntyvään väkivaltaisuuteen.

Syitä on etsitty muun muassa rikkinäisistä perhetaustoista ja väkivaltaviihteen lisääntymisestä. Nämä voivatkin edustaa eräitä syitä, mutta tuskinpa edes keskeisimpiä niistä.

Nuoriso-ongelmamme perussyy on se, että olemme hyljänneet lastenkasvatuksen Raamatusta nousevat neuvot. Johtavat kasvatuspsykologimme ovat vuosikymmeniä korostaneet, ettei lasta tule kasvattaa "väkivaltaisin", ruumiillisen kurituksen keinoin, koska tämä synnyttää muka estoja.

Nykyään moni saattaa kaivata entisaikaa, jolloin nykyisenkaltainen riehuminen ei olisi tullut kysymykseenkään. En kiellä, etteikö silloin toisinaan oltu liiankin innokkaita turvautumaan "koivuniemen herraan", ja etteikö kuritus joskus ollut turhan kovakätistä.

Silti on sanottava, että virheineenkin se oli elämälle paremmin suuntaa antavaa kuin ruumiillisen kurituksen kriminalisoinnista johtuva kasvatuksen täydellinen laiminlyöminen, jonka lopullista hintaa on yhä vaikea arvioida.

Kurita poikaasi, kun vielä toivoa on; ethän soisi hänen hukkuvan! Siinä on Raamatun neuvo, jota ymmärtäväiset vanhemmat ovat kaikessa hiljaisuudessa noudattaneetkin. Käsittääkseni hyvin tuloksin.
Veijo O.K. Pesonen