Lukijoilta

Syytetty uutisoi oikeudenkäynnin

Lehtikuva<br />Kirjoittaja ei ymmärrä, että STT laatii itse uutiset oikeudenkäynnistä, jossa se itse istuu syytettyjen penkillä.
Lehtikuva
Kirjoittaja ei ymmärrä, että STT laatii itse uutiset oikeudenkäynnistä, jossa se itse istuu syytettyjen penkillä.

STT on suomalaiselle uutisenkuluttajalle takuu laadusta ja luotettavuudesta. Kirjainyhdistelmä edustaa virallisuutta. STT:n uutiset ovat yhtä kuin totuus. Yksityisen julkaisun ja yksityisen toimittajan uutiseen osataan suhtautua tietyin varauksin. STT:n kohdalla näin ei tapahdu.

Joku kuitenkin omistaa STT:n, ja jollain se toimintansa rahoittaa. Ehkä se käy kauppaa uutisilla? Aivan varmaa on, että STT on vain yksi uutislähde muiden joukossa. Se ei ole virallinen, ehdottoman luotettava taho.

Kokemus on osoittanut, että STT nielee "miljardiluokan" uutisen yhden faksin perusteella, sen kummemmin tietoa tarkistamatta. Olen sellaisen faksin kerran lähettänyt. Läpi meni että läjähti, aina päivän pääuutisiin asti.

Tätä taustaa vasten katsottuna on perin outoa, että kun STT oikeudessa istuu syytettyjen penkillä, se itse laatii ja myy uutiset oikeudenkäynnin kulusta. Yhtä outoa on, että päivälehdet jatkuvasti julkaisevat STT:n omasta oikeudenkäynnistään luomat uutiset.

Onko syytetty koskaan aikaisemmin Suomessa saanut tuottaa ja myydä uutisia omasta oikeudenkäynnistään lähes virallisena tietona ja oman näkemyksensä pohjalta?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Internetistä löytyi hakusanalla "STT" useita sivuja. Ensimmäisen sivun kymmenestä otsikosta seitsemän käsitteli STT:n oikeudenkäyntiä. Voiko moinen yksinoikeus ja median täydellinen hallinta olla vaikuttamatta oikeudenkäynnin lopputulokseen?

Tuloksesta ja tuomioista riippumatta STT on toiminnallaan varmistanut sen, että yleinen mielipide kokee kantajan syylliseksi. Ikuisesti.

Kun STT kertoo, että Suomi saa taas vuosittain viedä kymmenen rekkakuormaa sianlihaa Yhdysvaltoihin, ei uutinen loukkaa kenenkään oikeutta. Uutinen osoittaa vain STT:n ja median yleistä kyvyttömyyttä käsittää suuruusluokkia ja tärkeysjärjestyksiä.

Kun STT uutisoi oman oikeudenkäyntinsä, niin se loukkaa hyvää tapaa ja tervettä oikeustajua. Se loukkaa erityisen vakavasti oikeudenkäynnin toisen osapuolen tasavertaisuutta oikeudessa, mediassa ja yleisessä mielipiteessä.
Pekka Siikala
mediakriitikko, Lahti