Lukijoilta

Autot ovat liian kalliita

Tullilaitos on näemmä ottanut asiakseen suojella Suomen veropolitiikkaa EU:n muutospaineita vastaan. Tulli on ponnekkaasti aikanaan vaatinut muun muassa ulkomailta tuotujen muuttoautojen tiukempaa verokohtelua.

Nyt vielä EU-aikanakin tulli pyrkii tekemään kaikkensa, jotta suomalaiset eivät saisi uudempia, turvallisempia ja vähemmän saastuttavia autoja edullisesti muista EU-maista edes käytettynä.

Olisi mielenkiintoista tietää, kenen bulvaanina tullilaitos toimii. Viinan halvan saannin estämisen voi joten kuten ymmärtää, mutta se, että ihmiset voisivat ostaa turvallisia ja vähemmän saastuttavia autoja lähes 20 vuotta vanhojen romuautojen sijaan tuntuu käsittämättömältä. Vielä käsittämättömämpää on eduskunnan luimisteleva kanta autoveroasiasta.

Se, että esimerkiksi Ruotsissa on jo pitkään yksityinen kansalainen voinut tuoda edullisesti käytetyn auton Euroopasta ei näytä haittaavan päättäjiämme ollenkaan.

Monet kansalaiset äänestivät aikanaan EU:hun liittymisen puolesta siksi, että verotus harmonisoitaisiin muiden EU-maiden kanssa. Nyt näyttää vakavasti siltä, että näin ei tule tapahtumaan ainakaan nykyisten sukupolvien aikana. Siitä pitävät huolen tulli loputtomine valitusvirsineen eri oikeusasteille ja opportunistinen eduskuntamme, joka pelkää omien edustusmarkkojensa puolesta verotulojen laskiessa.

Mikään ei ole päättäjille niin pyhä kuin noin 50 prosentin kokonaisveroaste. Silti meillä kuolee ihmisiä leikkausjonoihin. Näin meillä sarvikuonojen maassa.
J.M Turku