Lukijoilta

Kansanedustajien sopupelit

Tiedotusvälineissä on puhuttu paljon pesäpallon sopupeleistä. Eihän niitä kukaan puolusta, mutta kun sanotaan tuomioiden enimmillään olevan jopa neljä vuotta vankeutta, niin tulee mieleen lainsäätäjien suhteellisuudentaju.

Mahdollisuuden sopupelien taloudelliseen hyödyntämiseen on kuitenkin antanut Veikkaus Oy.

Esimerkiksi, kun rattijuoppo ajoi kuoliaaksi täysin syyttömän naishenkilön, niin Loimaan kihlakunnan syyttäjä katsoi, lehtitietojen mukaan, etteivät teot olleet rattijuoppoutta lukuun ottamatta törkeitä.

Käräjäoikeus muutti kuitenkin päätöksessään syyttäjän esitystä siten, että kaikki kolme syytekohtaa olivat törkeitä. Rattijuoppo sai kuitenkin vain ehdollista. Näin erilaisesti rikoksista ajatellaan.

Kansanedustajat puoluekannoista riippumatta ovat ajamassa itselleen henkilökohtaisia avustajia, joiden palkka olisi A 15. Mikäli jokainen hankkii avustajan itselleen tulee 200 uutta virkailijaa, joille kaiketi pitää hankkia eduskunnan lisärakennus. Muutenhan eivät avustajat voi toimia, sillä johonkinhan pitää tietokoneet sijoittaa.

Eikö tämä kansanedustajien toiminta ole "sopupeliä". Takavuosina kansanedustajien avustajat olivat ikäkuluja vanhuksia tai hyvin nuoria koululapsia. Mitään käytännön merkitystä ei avustajilla siis aina ole ollut.

Eduskunnan lehtereiltä olen nähnyt, kun vahtimestarit ovat jakaneet kansanedustajien pöydille valtavan paksut asiakirjakasat. Päätöksentekoon liittyvää tietoa siis tulee aika paljon ilman avustajiakin.

Mielestäni kansanedustajat vasta sopupelejä harjoittavat, mutta miksi tähän ei puututa? Me vähätuloiset veronmaksajat joudumme heidän kulunsa maksamaan, sillä verot on pakko maksaa. Veikkauksessa sen sijaan tasataan vapaaehtoisesti suoritettuja rahoja.

Lakeja olisi siis syytä tarkistaa.
Lasse Niinimäki