Lukijoilta

Budjetin tiukennuksia vastustetaan

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok) esittämiin uusiin tiukennuksiin ja leikkauksiin vuoden 2000 talousarvioon on suhtauduttu kielteisesti yli puoluerajojen. Viime viikolla eduskunnassa käydyssä lisäbudjettikeskustelussa valtiovarainministeri viittasi tiukentuneeseen linjaan.

Keväällä sovitut koko vaalikauden menokehykset ovat ne raamit, joiden puitteissa ensi vuoden budjettia on tehtävä. Raamipäätösten jälkeen ei ole tapahtunut mitään oleellista, joka vaatisi linjanmuutosta.

Linjanmuutoksen syyksi eivät käy valtiovarainministeriön vuodesta 1996 toistama talouden ylikuumenemisvaara tai ennusteet. Hallituksen muilla ministereillä onkin nyt vastuu siitä, että aiemmat päätökset toteutetaan sopimusten mukaan.

Uusien leikkausten sijaan hallituksen pitäisi paneutua perusteellisesti budjetin valmistelun yhteydessä sosiaalisiin epäkohtiin, esimerkiksi työllistämismäärärahojen loppumiseen, joita on syntynyt ympäri maata viime vuosien tiukan ja harkitsemattoman finanssipolitiikan seurauksena.

Tiemäärärahojen supistukset ovat ääritapauksessa johtaneet huomattavasti suurempiin vähennyksiin, kuin yksittäisillä säästöpäätöksillä oli tavoitteena. Tällainen linja ei voi olla pitemmän päälle kestävää taloudenhoitoa.
Kari Rajamäki (sd)
Kansanedustaja,
valtiovarainvaliokunnan
varapuheenjohtaja