Lukijoilta

Älkää rakentako elokuvakeskusta kauppahallin lähettyville

Kun elokuvakeskuksen suunnitteleminen kauppahallin viereen on edelleenkin vireillä, en voi hillitä hätääni ihmisläheisen kaupunkiympäristön puolesta. Korskeat ideat eivät välttämättä peitä sitä tosiasiaa, että ratkaisulla voidaan tärvellä peruuttamattomasti erittäin arvokas ja kaupunkikuvallisesti keskeinen alue.

Jos korttelia tarkastelee eri tonttien puolelta, on jo tällä hetkellä helppo havaita korttelin viehättävyys, jonka aineksia ovat vanhat, kauniit rakennukset ja niiden väliin jäävät suojaisat, mutta avarat piha-alueet. Aurinko pääsee paistamaan pihoille ja kookkailekin puille on kasvutilaa. Kun eri tontteja rajaavat aidat voidaan joskus poistaa, saadaan korttelista mitä ihanin keidas aivan Turun keskustaan.

Jo nyt alueella toimivat ravintolapalvelut antavat hyvän pohjan korttelin tulevalle kehittämiselle. Korttelin keskiosassa sijaitsee vanhoja rakennuksia, joiden olemus tukisi houkuttelevien ja tunnelmallisten ravintolamiljöiden aikaansaamista.

Panimoravintolan ja kauppahallin välisen aidan kohdalle voisi rakentaa matalan, kevyen kojurivistön, jossa voisi sijaita pieniä putiikkeja, matkamuistomyymälöitä, kahviloita jne. Eerikinkadun puolella sijaitseva, uudempi yksikerroksinen liikerakennus sopeutuu luontevasti tällaisen kokonaisuuden osaksi. Alueesta saisi todella herkullisen, ja varmasti kaupunkilaisia ja matkailijoita vetävän keitaan, kunhan keinottelijoita ei päästetä siihen mellastamaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Elokuvakeskusta puuhaavia kehotan menemään esimerkiksi Kuralan Kylämäen viereen, jossa jo ennestään on valtava liikekolossi tyhjänä. Toisena mahdollisuutena ehdotan rakentavasti kaupunginteatterin vieressä olevaa kalliolouhosta, josta olisi hyvä edetä tällä kalliorakentamisen kultakaudella.

Säästäkää kauppahallin ympäristö. Älkäämme olko se sukupolvi, joka tärvelee kaupunkiympäristön, vaan jätetään jotain tulevillekin!
Teuvo Ranki
Rakennusarkkitehti, Turku