Lukijoilta

Turun keskusta on levoton

TS/Veikko Wahlroos<br />&quot;Haluavatko Puolalanpuiston ympärillä asuvat varttuneet ihmiset rock-konsertteja elävöittämään elämäänsä?&quot;, kysyy kirjoittaja.
TS/Veikko Wahlroos
"Haluavatko Puolalanpuiston ympärillä asuvat varttuneet ihmiset rock-konsertteja elävöittämään elämäänsä?", kysyy kirjoittaja.

Kiitos Kirsti Kari (TS 19.6.). Vihdoinkin joku turkulaiseksi tunnustautuva uskaltaa kirjoittaa nimellään asiaa. Täyttä asiaa koko kirjoitus.

Omalta osaltani haluaisin herätellä ajatuksia siitä, miten tähän on tultu. Poliiseja ei näy. Keskusta on levoton. Ei yön eikä päivän rauhaa.

Poliisin osalta en kommentoi muuten, kuin että kävellen kulkevalla poliisilla ei ole vilkkuvaa valoa lakissaan. Siitä syystä hän ei näy kovin kauaksi ihmisvilinässä. Mutta olen vakuuttunut siitä, että kuka hänet ihmisvilinässä havaitsee ryhdistäytyy - ainakin hetkeksi !

Turun kaupungin päättäjät tekivät tietoisen valinnan rauhoittaessaan keskustan yksityisautoilulta noin kymmenen vuotta sitten. Mitä tapahtui?

Kortteleiden "kivijaloissa" sijainneet erilaiset liikkeet katosivat kannattamattomina. Miksi näin tapahtui? No siksi, että ihminen ei viitsi kantaa esimerkiksi raskaita kantamuksia satojen metrien päässä oleviin pysäköintilaitoksiin ja maksaa siitä ilosta useita kymppejä muutaman tunnin pysäköinnistä. Kauppiaan tarjouksetkin menettivät merkityksensä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ihmiset mieluummin ajoivat ympäristöön rakennettujen supermarkettien oven eteen ja tekivät ostoksensa siellä. Nyt samat tahot, jotka ajoivat yrittäjät ulos keskustasta, yrittävät kieltää markettien rakentamisen!

Mitä tapahtui liikkeistä tyhjentyneissä keskustan kivijaloissa? Kiinteistöyhtiöt halusivat säilyttää vuokratulonsa ja vuokrasivat vapautuneet liiketilat yrittäjille, jottei yläpuolella asuvien vanhusten ym. asunnoistaan maksamia yhtiövastikkeita tarvitsisi korottaa. Kyseiset yrittäjät avaavat ovensa pääasiassa klo 18.00, kun aikaisemmin paikalla sijainneet liikkeet sulkivat ne klo 18.00 ! Mitä tapahtui ?

Sitä, että vuorokausirytmi vaihtui korttelissa! Liikkeissä notkutaan aamukahteen saakka ja sitkeimmissä paikoissa jopa klo 04.00 saakka. Missä vaiheessa vanhukset nukkuvat? No ei missään. Aamulla he tulevat kiukkuisena "lankoja pitkin" poliisin hälytyskeskukseen ja vaativat poliisin toimenpiteitä asiantilan korjaamiseen. Onko asia poliisiasia?

Kysyisinkin: "Ovatko nyt turkulaiset keskustassa asuvat saaneet sitä, mitä
keskustan rauhoittamisella valitsemanne päättäjät hakivat?" Nyt on vallalla keskustan elävöittäminen! Ja sen eteen kaupungin päättäjät subventoivat rutosti rahaa.

Haluavatko esimerkiksi Puolalanpuiston ympärillä asuvat pääasiassa varttuneet ihmiset rock-konsertteja elävöittämään elämäänsä? Eivät takuulla. Monet joutuvat melun vuoksi muuttamaan muualle. Tätäkö päättäjät haluavat?

Sama tilanne on Vartiovuorenmäellä ja Läntisen Rantakadun varrella asuvien osalta. Eräskin asukas kysyi, että mitä hän tekee, kun bassot vonkuvat nurkalla niin, että lemmikkikoira juoksee pitkin seiniä kauhuissaan, eikö hänellä itselläänkään ole perustuslaissa suotua kotirauhan suojaa?    Mitä siihen poliisikaan sitten voi vastata, kun päättäjät ovat poliisin mielipidettä kysymättä jo vuokranneet tilat jonkun yrittäjän käyttöön? Kyllä siellä ympäristösuojelutoimistokin kulkee melumittariensa kanssa vakuuttaen, ettei melua ole.

Mitä sitten on DBTL? No sitä,että ne ravintoloitsijat, joilla on kiinteät liiketilat syynätään tarkasti vessoja myöten, mutta kun tulevat nämä elävöittämisjuhlat ja kerman kuorijat päättäjien kutsumana, sitten ei ole niin väliä. Kunhan kuoritaan kerma päältä ja jätetään törky jäljelle, jonka sitten kaupungin työtekijät siivoavat veromarkoilla!

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kysyisinkin kuinka moni näissä "bileissä" mukana ollut asuu keskustassa? Mitä sitten turkulaiset voivat tehdä viihtyvyyden palauttamiseksi? Ei mennä kaikenlaisten yhden asian liikkeiden juoksupojiksi ja tytöiksi, vaan katsotaan, mikä on kokonaisuuden kannalta yhteiseksi hyväksi.

Mitä lainsäätäjä on tehnyt? 1. syyskuuta 1999 astuu voimaan laki yleisötilaisuuksista ja yleisistä kokouksista. Jokaisen sietää lukea se tarkasti. Siinä mm. tilaisuuden järjestäjä vastaa kokonaisuudesta. Poliisin tehtävä on valvoa, että järjestäjä hoitaa hommansa niin kuin paragrafit sanovat. Se tullee olemaan käyttökelpoinen laki. Uskon, että sen myötä sellainen aika tulee jäämään taakse, jolloin "skoijari" pistää pippalot pystyyn ja jäljet korjaa yhteiskunta. Ainakin toivon niin.
Markku Järvinen
Komisario