Lukijoilta

Kirjoittajavieras-kolumni Lasse Räsänen:
Työttömyydestä teenpäin

Suomeen syntyi laman aikana työttömien yhdistyksiä. Niitä perustivat muutamat aktiiviset työttömät, jotka vetivät toimintaan mukaan lopulta tuhansia toimettomuuteen kyllästyneitä. Yhdistyksiä perustettiin suuressa hädässä, kun ei tiedetty, mitä tuleman pitää ja miten selvitä. Monien kohdalla juuri yhdistystoiminta pelasti työttömyyden apatiasta ja toivottomuudesta.

Turun Seudun Työttömät TST ry perustettiin 1992 ja sen toiminta on laajentunut vuosi vuodelta. Nykyisin olemme myös merkittävä työllistäjä. Yhdistyksen tärkein tehtävä on yhä taistella työttömien puolesta työttömyyttä ja sen aiheuttamia ongelmia vastaan.

Jatkamme edelleen tätä työtä siksi, että työttömyydestä on tullut pysyvä, näköjään hiljaa hyväksytty ilmiö. Työttömyys vakiintuu osaksi talousjärjestelmäämme. Siksi on myöskin syytä määritellä käsitetasolta lähtien työ ja työttömyys uudelleen. Ei voi olla oikein, että kaikkia työttömiä pidetään edelleen syyllisinä omaan tilaansa, tai että nuoret joilla ei ole pääsyä työmarkkinoille suljetaan myös yhteiskunnan ulkopuolelle. On muistettava, että työpaikkoja hävisi muutamassa vuodessa satoja tuhansia. Kaikille ei uutta työtä löydy. Täystyöllisyys on nykyisellä arvopohjalla ja poliittisilla valinnoilla utopiaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

TST ry aktivoi ja luo uusia toimintamalleja vanhentuneiden tilalle. Yhdistyksissä kehitellään ja voidaan kokeilla halvalla uusia ideoita. Esimerkkejä tällaisesta toiminnasta ovat vaikkapa yhdistyksemme kehittämisprojektin tuotantoleirit, taiteilijan työllistäminen organisaatioomme ja Odysseia-leirikoulukokeilu.

Yhdistyksemme jäsenet tekevät valtavasti vapaaehtoistyötä mitä erilaisempien hankkeiden eteen. Tämäkin on osoitus uudesta arvomaailmasta ja sen tunnustamisesta, ettei raha tai asema organisaatiossa ole ainoa motivaation lähde. Pätkätöiden maailmassa yhä useammat saavat käsityksen siitä, mitä on olla työtön: kun asioista päättävät muut kuin itse, kun perustoimeentuloa jatkuvasti leikataan tai kun työnantajat eivät ota työtöntä työnhaussa vakavasti. Työttömien tavoittamiseksi ja aktivoimiseksi sijoitetut veromarkat maksaisivat itsensä moninkertaisesti takaisin.

Kirjoittaja on Turun Seudun Työttömät TST ry:n puheenjohtaja.