Lukijoilta

Puhdistamoratkaisussa ei saa
tuijottaa vain tekniikkaan

TS/Jyrki Valkama<br />&quot;Kakolanmäen kallioita ei saa ruhjoa ikuisiksi ajoiksi käyttökelvottomiksi muihin tarkoituksiin&quot;, toteaa kirjoittaja. &quot;Päättäjien pitäisi vihdoinkin ruveta ymmärtämään päätöksenteossa myös Turun kaupungin todellista historiallista olemusta ja luonnetta&quot;.
TS/Jyrki Valkama
"Kakolanmäen kallioita ei saa ruhjoa ikuisiksi ajoiksi käyttökelvottomiksi muihin tarkoituksiin", toteaa kirjoittaja. "Päättäjien pitäisi vihdoinkin ruveta ymmärtämään päätöksenteossa myös Turun kaupungin todellista historiallista olemusta ja luonnetta".

Turun jätevedenpuhdistamon paikkakysymystä ollaan lähdössä ratkaisemaan konsulttien laatimien laskelmien ja teknisten selvitysten pohjalta.

Jokainen yrityselämää tunteva tietää, että konsultin ensimmäinen tehtävä on selvittää mitä mieltä hänen toimeksiantajansa on tutkittavasta asiasta, ja sen jälkeen laatia selvitykset niin, että lopputulos vastaa toimeksiantajan toiveita. Kymmenissä ja sadoissa miljoonissa markoissa liikkuvia kustannuseriä on aina mahdollisuus pyöritellä niin, että lopputulos on "oikea", ilman että kukaan sivullinen pystyy osoittamaan laskelmia virheellisiksi. Sitä paitsi asioiden todellinen laita paljastuu vasta vuosien jälkeen, jolloin voidaan vain taivastella asiaa. Vastuunkantajaakaan ei enää löydy.

Teknisistä kysymyksistä ympäristölle merkitsevin on puhdistamosta tulevat hajut. Turunkin seudulta voidaan luetella lukuisia esimerkkejä siitä, miten insinöörit ja laitetoimittajat ovat etukäteen luvanneet täysin hajuttoman puhdistamon, mutta rakentamisen jälkeinen todellisuus on ollut aivan toinen. Uskokoon ken haluaa, että Kakolanmäen puhdistamosta tulisi loistava poikkeus.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun jätevesien keskuspuhdistamon sijaintipaikkaa ei pidä ratkaista täysin epävarmojen kustannuserojen ja laitetoimittajien yksinomaan kaupan aikaansaamiseen tähtäävien lupausten perusteella. Päätöksenteossa on ensisijaisesti otettava huomioon Turun kaupungin historialliset, kulttuuriset, ympäristölliset ja matkailulliset arvot sekä Aurajoen jokisuun ja Port Arthurin asumisviihtyisyyteen liittyvät tekijät. Kakolanmäen kallioita ei saa ruhjoa ikuisiksi ajoiksi käyttökelvottomiksi muihin tarkoituksiin. Päättäjien pitäisi vihdoinkin ruveta ymmärtämään päätöksenteossa myös Turun kaupungin todellista historiallista olemusta ja luonnetta, eikä ensisijaisesti tuijotettava tekniikkaan.

Vasta muutamia vuosia sitten Oulusta Turkuun muuttanut tekninen apulaiskaupunginjohtaja ei aivan ilmeisesti ole sisäistänyt näitä piirteitä turkulaisuudesta ja Turun kaupungin olemuksesta, vaan hän ajaa läpi Kakolanmäen vaihtoehtoa kuin käärmettä pyssyyn. Luultavasti ylivoimainen enemmistö turkulaisista ei hyväksy hänen toimintaansa tässä asiassa. On valitettavaa, että hän näyttää saaneen mielipiteensä läpi sosiaalidemokraattisessa valtuustoryhmässä.

On selvää, että puhdistamoprojektin toteuttajille Kakolanmäen vaihtoehto olisi paljon haasteellisempi ja kiinnostavampi kuin hieman arkisen tuntuinen olemassaolevan puhdistamon laajennus. Kakolanmäen vaihtoehto merkitsisi asiaa hoitaville henkilöille runsaasti mielenkiintoista puuhaa, kuten ratkaisijana toimimista suurissa tarjouskilpailuissa, rattoisia ulkomaisia tutustumismatkoja mukavassa seurassa, ja runsaasti toimittajien tarjoamaa erilaista vieraanvaraisuutta. Vanhan puhdistamon uusimisvaihtoehdolta tämä hohto paljolti puuttuisi.

Idea neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä on hyvä ja syytä toteuttaa, ellei Kakolanmäkeä muuten saada jätetyksi rauhaan. Muutaman kuukauden viivytyksestä ei ole tässä asiassa mitään haittaa.
Pentti Mutanen
paljasjalkainen turkulainen