Lukijoilta

Oppositio on demokratian kulmakivi

Perjantaina 14. toukokuuta oli Turun Sanomissa pääministeri Lipposen haastattelu otsikolla "Lipponen oudoksuu keskustan presidentinvaalikuumetta". Tällaisen heiton ymmärrän lähinnä pääministerin purkauksena Sdp:n oman presidenttiehdokkaan asettamisessa tehdyistä virheistä. On helpompi hyökätä naapurin kuin omiensa kimppuun.

Pääministeri oli haastattelussa jälleen kerran tuohtunut siitä, että Suomessa on merkittävä oppositiopuolue, Suomen keskusta. Pääministerin on syytä muistaa, että oppositio on demokraattisen järjestelmän kulmakivi. Diktatuurin tunnistaa siitä, ettei hallitus anna oppositiolle toimintaoikeutta.

Suomessa on monipuoluejärjestelmä, jossa kaikki merkittävät puolueet ovat vuorollaan olleet oppositiossa. Tähän asti on opposition merkitys ymmärretty ja sitä on arvostettu kuten myös muualla Euroopassa. Saksassa sosialidemokraatit olivat 16 vuotta oppositiossa. Nyt he johtavat Saksaa ja toimivat puheenjohtajana Euroopan unionissa. Englannissa työväenpuolue oli 18 vuotta oppositiossa vuosina 1979-97.

Suomessa puolueet ja eduskuntaryhmät ovat olleet tiiviissä kanssakäymisessä keskenään yli oppositio- ja hallitusrajan erityisesti silloin, kun on käsitelty ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja muita koko kansakunnan kannalta merkittäviä asioita. Näin tulisi olla jatkossakin. Eurooppa-asioissa sanamme painaa vain jos me puhumme yhdellä äänellä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun Sanomien haastattelussa pääministeri väittää, että "Keskusta on taas kerran nostattanut uhon aivan kuin se olisi voittanut jo nämäkin (presidentin)vaalit." Itse en ole mitään uhoa havainnut. Keskustan kenttäväen on sääntöjen mukaan kesäkuun aikana tehtävä ehdotukset puolueen presidenttiehdokkaasta. Puolueosastot ovat kuitenkin juuri nyt keskittyneet edessä oleviin Euroopan Parlamentin vaaleihin, joten presidentinvaalien osalta tilanne on harvinaisen hiljainen.

Pääministerin tehtävänä on perheen isän tavoin pitää huolta koko kansankunnan yhtenäisyydestä. Keskusta sai eduskuntavaaleissa yli 600 000 ääntä. Näidenkin ihmisten mielipidettä pääministerin on syytä kunnioittaa antamalla oppositiolle se arvo mikä sille monipuoluedemokratiassa kuuluu.
Sirkka-Liisa Anttila
1. varapuhemies ja keskustan varapuheenjohtaja