Lukijoilta

Kirjoittajavieras-kolumni
Pirkko Mikkola:
Neljännes-
vuosisata lähiössä

Elokuussa tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun muutimme Riutojankadulle Palliin. Ratkaisun piti olla väliaikainen, pieni pysähdys matkalla parempaan. Työkiireiltäni en päässyt edes tutustumaan tulevaan kotiimme, sillä ostopäätös piti tehdä nopeasti. Luotin, kun mieheni ilmoitti, että asunto on normaali arava-asunto lähiössä. Nimi vain kauppakirjaan ja velkakirjaan ja elämäni ensimmäisen kerran asuin muussa kuin vuokra-asunnossa.

Aluksi muuttohaluja hillitsi tiukka talous. Appivanhemmat asuivat lähellä ja auttoivat lastenhoidossa. Lasten koulun vuoksi ei halunnut muuttaa. Kuusi vuotta syyksi riitti koira. Kymmenkunta vuotta sitten aloin kävellä työmatkojani. Vajaa viisi kilometriä hyötyliikuntaa heleinä kevät- ja syksyaamuina tuntui hyvältä. Verukkeita löytyi.

En osaa sanoa, mikä yksittäinen tapahtuma on saanut minut kotiutumaan. Lasten lähdettyä ei poismuutolle ole ulkoisia esteitä. Muuttoajatusten sijasta seison keittiön ovella ja suunnittelen kaapistoremonttia. Nojaan keittiön työpöytään ja katson vinosti lounaaseen. Kaukana näkyy tuomiokirkko. Maalaiskauppalan kasvatista on lopultakin tullut turkulainen. Vajaa sata neliötä hyvin suunniteltua tilaa, kaipaa pintaremonttia, sopii hyvin lapsiperheelle, sanoisi markkinamies. Minulle tämä on koti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Huolestuneena seuraan Pitkämäen market-kaavakeskustelua ja Runosmäen terveysaseman pyöritystä. Eilispäivän radikaalit löysivät itsensä lähiöistä. Tulevaisuuden vanhukset eivät halua täältä pois.

Toivon, että supermarketien kaavoilla ei tapettaisi lähiöiden kauppoja. Toivon, että jostakin löytyy virkamies, joka ymmärtää, että ikä ja terveyspalvelujen käyttö ovat verrannollisia keskenään. Jos lapsia ja vanhuksia joudutaan rahtaamaan kilometrien päähän terveyspalvelujen perässä samaan aikaan kun jakeluautot toimittavat vanhuksille päivittäisiä elintarvikkeita keskusvarastoista, jotain on mennyt kaupunkisuunnittelussa metsään. - Lähiöiden palvelujen turvaaminen on halvinta ja inhimillisintä vanhustenhoitoa. Valitettavasti.

Kirjoittaja on Turun kaupunginvaltuutettu (sd).