Lukijoilta

Kuka tahansa voi sortua

Lehtikuva<br />Kirjoittaja korostaa, että vanhempienon uskallettava katsoa totuutta silmiin. &quot;Vanhemmat, jotka elävät pisimpään itsepetoksessa, eivät halua myöntää totuutta, pilaavat tehokkaimmin lapsensa toipumismahdollisuudet&quot;.
Lehtikuva
Kirjoittaja korostaa, että vanhempienon uskallettava katsoa totuutta silmiin. "Vanhemmat, jotka elävät pisimpään itsepetoksessa, eivät halua myöntää totuutta, pilaavat tehokkaimmin lapsensa toipumismahdollisuudet".

Keskiviikon Turun Sanomissa vähäteltiin jälleen huumeongelmaa. Samaten lehdissä annetaan usein kuva, että vain "surkeiden" perheiden lapset sortuvat. Nykyisin kenen tahansa lapsi saattaa joutua huumeiden uhriksi. Minäkin ajattelin, että lapseni on liian fiksu käyttääkseen huumeita. Olin väärässä.

Tyttäreni käyttö alkoi kotibileissä, jossa 13-14 -vuotiaat käyttivät kaljaa ja päänsärkypillereitä. Seuraavaksi tuli hashiskokeilu, joka johti amfetamiinin ja Temgesicin piikittämiseen. Tyttäreni oli kaikkien mielestä kypsä ja järkevä, mutta huumeet muuttivat hänet täysin. Meille olisi ollut apua, jos olisimme tienneet seurata seuraavia vihjeitä:

Hashis ei ole vaaratonta. Se lisää psykoositaipumusta, mutta sen suurin vaara on siinä, että arkielämä menettää mielenkiintoisuutensa. Lisäksi jossakin vaiheessa diilerit sanovat: "meillä ei ole nyt hashista saatavilla, mutta olisi amfetamiinia/heroiinia/teemuja". Tyttärelleni ja kolmelle muulle alaikäiselle tytölle diilerit myivät amfetamiinia juuri tällä juonella.

Ensimmäisestä piikistä muutamat tytöistä saivat C-hepatiittitartunnan. Niin minunkin tyttäreni. Tänä päivänä heillä saattaisi olla HIV.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Huumemaailmassa opitaan ensimmäiseksi valehtelemaan. Tämä on yksi merkki, jota huoltajien pitää seurata tarkkaan. Voiko lapseenne luottaa samoin kuin ennen?

Jos epäilette, että jotakin on vinossa, älkää antako lapsenne olla öitä poissa kotoa. Tyttäreni soitti usein erään nuoren luota: "saanko jäädä Leenan luokse yöksi. Leenan äiti antaa kyllä luvan." Soitin Leenan äidille ja asia tuntui olevan kunnossa. Tämä oli paha virhe. Leenan äiti ei tuntenut tytärtäni.

Herää yöllä katsomaan nuoresi paluuta. Ei vahtimaan vaan juttelemaan: katso että kaikki on hyvin.

Älä raivoa lapsellesi syyttä. Mieti joskus, kuinka usein huudatkin sille murrosikäisella, joka olet joskus itse ollut. Murrosikäinen on kammottavan ärsyttävä. Mutta enemmän kuin koskaan, kuin henkensä hädässä hän tarvitsee sinua ja rakkauttasi - halauksia, huolenpitoa ja todella turvallisia rajoja. Pidä kiinni sopimuksista.

Älä viljele rahaa lapsellesi. Seuraa, mihin hän rahat käyttää. Seuraa, alkaako hänelle ilmestyä koruja ja vaatteita, jotka ovat "lainassa", mutta näyttävät vain pysyvän huushollissa.

Ilmestyykö hänen käsiinsä haavoja? Kyynärtaipeissa oleviin naarmuihin pitää suhtautua vakavasti. Käyttääkö hän enää koskaan lyhythihaisia paitoja? Oikeakätinen pistää vasempaan kyynärtaipeeseen tai ranteisiin, vieri viereen, jäljet saattavat muistuttaa naarmuja. Tyttärelleni levisi myös outo ihottuma. Ummetus oli myös kova. Jos lapsesi yhtäkkiä alkaa syödä mummon ummetuslääkkeitä, on syytä ihmetellä. Kovat huumeet voivat olla takana.

Älä pistä kaikkia mielen oireita murrosiän piikkiin. Hillittömät raivokohtaukset, pohjaton epätoivo, mielen heittelehtiminen, tolkuton nukkuminen (ei herää vaikka tönit), hashiksen aiheuttama tolkuton makeanhimo, vaatteiden suttuisuus, yleinen välinpitämättömyys ja piittaamattomuus arjesta voivat olla oireita huumeista.

Ota selvää luokanvalvojalta tai kuraattorilta, lintsaako hän koulusta. Älä raivoa lapselle! Ota selvää, missä hän viettää aikansa. Usein koulussa tiedetään ennen huoltajia, että lapsi käyttää huumeita tai että hänellä on muita vakavia vaikeuksia.

Jos epäilyt saavat vahvistusta, käytä nuorta huumetesteissä. Ota yhteys esimerkiksi Nuorisoasemaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun meille paljastui kaikki, täysipäiväinen vanhemmuus astui peliin. Tyttäreni oli käytävä huumetesteissä hyvin usein, kerran viikossa tai kahdessa. Yöpoissaoloja ei enää sallittu ollenkaan. Koulunkäyntiä seurattiin - teimme sopimuksen koulun kanssa, että meille soitetaan välittömästi, jos tytär on poissa.

Älä pelkää kasvojen menettämistä. Kokemuksesta sanon, että vanhemmat, jotka elävät pisimpään itsepetoksessa, eivät halua myöntää totuutta, pilaavat tehokkaimmin lapsensa toipumismahdollisuudet. Nyt ovat paljon suuremmat asiat kyseessä kuin koulumenestys. Laita lapsesi heti huumevieroitukseen, kun asia varmistuu.

Kaikki on mahdollista, kunhan kaikki nuoren läheiset tekevät tiukkaa yhteistyötä. Aita on tehtävä niin hirvittävän tiiviiksi ja rajat niin selviksi, ettei nuorella ole mitään mahdollisuutta keplotella niistä yli mistään kohtaa ja päästä taas käyttämään.

Jos nuoresi on luisunut huumekaveripiiriin, tee kaikkesi irrottaaksesi hänet siitä. Meille sanottiin suoraan, että jollemme saa häntä irti väärästä kaveripiiristä, mitään toivoa ei ole. Paras ratkaisu olisi kuulemma viettää lapsen kanssa puoli vuotta aivan muissa ympyröissä, toiminnallisesti, ei löhöten.

Mutta kenellä on tähän mahdollisuutta? Ellei ole, myönny pahassa tapauksessa siihen, että lapsesi otetaan huostaan ja sijoitetaan kauas pois. Meillä se oli todella lähellä. Joskus huostaanotto on ainoa mahdollisuus pelastaa lapsesi henki.

Kaikissa tapauksissa: pysäytä uraputkesi tai työttömän itsesäälisi ja tutustu nuoreesi! Se kannattaa.

Huumekokeilijan äiti