Lukijoilta

Rakkautta ei voi osoittaa liikaa

Äitienpäivänä esitettiin televisiossa ohjelma Tasavallan äidit. Ohjelmassa kuuluisien äitien lapset toivottivat Hyvää äitienpäivää omille äideilleen laulutoivomusten kera.

Itselleni kuten toivottavasti muillekin ohjelmaa katsoneille tuli monia asioita mieleen nykyajan nuorista ja heidän ongelmistaan, erityisesti Anne Pohtamon ja Aira Samulinin lasten kommenteista. Toinen pojista kertoi hyvänyönsuukoista; miten oli niitä kaivannut senkin jälkeen kun oli kieltänyt äitiä antamasta niitä, ettei kaverit vaan saisi tietää. Toinen kertoi, miten hyvä äiti on ollut ja miten rakastaa äitiään.

Kuinka moni vanhempi kuulee nämä sanat nykyään nuoreltaan? Kuinka moni vanhempi sanoo näin nuorelleen? Liian harvat. Entä hellyydenosoitukset? Liian usein nämä katoavat lapsen tullessa murrosikään, liian aikaisin pidetään lapsia vanhempina ja vastuuntuntoisempina kuin ovatkaan. Liian vähän vietetään aikaa omien nuorten kanssa, ei olla kiinnostuneita heidän koulunkäynnistään, mielipiteistään eri asioista, ei tutustuta nuoren ystäviin.

Liian aikaisin annetaan lasten päättää asioista, joista vanhemman kuuluisi ottaa vastuu. Jos nuori kokee itsensä rakastetuksi kotonaan ja hänelle asetetaan selkeät perustellut rajat pienestä pitäen sekä opetetaan, mikä on oikein ja väärin, kannustetaan ja tuetaan, kohtelee hän muitakin ihmisiä samalla tavalla.

Kaikesta ei voi syyttää tv:tä, videoita, kavereita. Suurin vastuu on meillä vanhemmilla. Rajoja on vaikea asettaa enää kun lapsesta on tullut nuori, niitä vaan uhmataan, mutta rakkautta voi osoittaa. Sitä ei kukaan vanhemmaltaan liikaa saa. Nykyajan kännykkäaikana vaikka rakastava viesti kännykkään kesken omien kiireiden; varmasti lämmittää lapsesi mieltä.
Nykyajan nuoren äiti, joka juuri kuuli nuoreltaan: "Äiti, rakastan sinua"