Lukijoilta

Kirjoittajavieras-kolumni
Matti Paavola:
Presidentti

Olen Danten ihailija. Tehän tiedätte tämän salaperäisen Danten, joka varsin ahkerasti kirjoittaa Turun Sanomien pääkirjoitussivun vasemmassa alareunassa. Etenkin hänen toteamuksensa sanoista ja sanonnoista ovat toisinaan sekä naurettavan älykkäitä että älykkäästi naurattavia.

Olen pitkään pitänyt Dantea miehenä. Viime aikoina olen ruvennut epäilemään. Nykyisinhän ei voi olla kyllin varovainen sukupuolta koskevissa asioissa. Aivan yllättävissäkin asioissa, paikoissa ja ajankohtina voi törmätä naiseen. Elämmehän tasa-arvon aikaa! Jopa toisinaan tuntuu siltä, että naiset ovat enemmän pinnalla julkisuudessa kuin miehet.

Dante pohti 3.5. kysymystä, miksi istuva presidentti ei voisi jatkaa ja tuli siihen lopputulokseen, että Suomen tasavallan presidentin tulisi kyetä myös kävelemään. Tämä nerokas oivallus sopii hyvin Danten älyllisen ilotulituksen tyyliin. Etteipä vaan moni lukija vetänyt suupieltään hymyyn. Sattuvasti sanottu!

Mutta minäpä vedinkin otsani kurttuun ja jäin pohtimaan tätä sanaleikkiä. Lehdistöstä ja sähköisistä viestimistä olen lähivuosina havainnut monia nykyisen presidenttimme kävelyä koskevia mainintoja. Vuosikausia minua on ärsyttänyt näiden mainintojen tarkoitushakuisuus. Mielestäni istuvan presidentin jatkuva tölviminen ei ole kaunista eikä oman yhteiskuntamme kannalta tarkoituksenmukaistakaan. Presidentti-instituution halventaminen ei ole yhteisen etumme mukaista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mielestäni Suomen tasavallan presidentin ensisijainen tehtävä on olla maamme henkinen johtaja ja suunnan näyttäjä. Kansan valitseman presidentin yksi tehtävä voi myöskin olla kansan tuntojen tulkinta. Presidentti on parhaimmillaan isä- tai äitihahmo. Presidentin fyysinen kyvykkyys on vähemmän tärkeätä. Sen sijaan henkistä kanttia saa kyllä olla runsaasti.

Olen elämäntyöni piirissä joutunut paljon tekemisiin invalidien kanssa. Tunnen useita pyörätuolissa istuvia naisia ja miehiä, nuoria ja iäkkäämpiä. He eivät kävele ollenkaan. Mutta siitä huolimatta monet heistä ovat luovia henkilöitä, säkenöiviä keskustelijoita ja oman alansa asiantuntijoita. He ovat innolla ja taidolla mukana oman yhteiskuntamme kehittämisessä. Tuskinpa kukaan on sanonut, että heidän pitäisi kyetä kävelemään.

Tässä yhteydessä tulee mieleeni USA:n entinen presidentti Franklin D. Roosevelt, joka sairastamansa polion vuoksi ei kyennyt kävelemään. Tästä huolimatta hän pystyi hoitamaan suuren valtakunnan päämiehen tehtävät.

Sana voi olla miekkaa terävämpi. Sattuvat sanat voivat myös satuttaa - jopa aivan odottamattomalla suunnalla.

Kirjoittaja on Turun kaupungin terveystoimen eläkkeellä oleva hallintopäällikkö.